UFACG organizuje likovni konkurs za srednjoškolce i osnovce "Slika moje tradicije"

Bokan je istakla da će stručni žiri imati težak zadatak, a u sastavu žirija će se naći predstavnici udruženja, ali i Marija Kapisoda, akademska slikarka koja se i sama bavila folklorom.
634 pregleda 0 komentar(a)
Danijela Bokan u Bojama jutra, Foto: AP
Danijela Bokan u Bojama jutra, Foto: AP

Udruženje folklornih ansambala Crne Gore organizuje likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Slika moje tradicije“. Ispred ovog udruženja je u Bojama jutra gostovala Danijela Bokan, koja je govorila o ideji i uslovima konkursa.

„Ideja za konkurs je potekla sa ciljem da promovišemo našu kulturu i tradiciju, ali i uspostavimo komunikaciju sa školama i djecom, da vidimo koliko oni znaju o crnogorskoj tradiciji i na koji način je percipiraju“, saopštila je Bokan.

Kako je kazala, do sada je pristiglo oko 200 radova, a krajnji rok za slanje radova je 15. maj.

„Za srednje škole postoji i literarni konkurs, dok je za osnovce predviđen samo likovni, koji je određen po kategorijama, pa tako imamo kategorije od prvog do trećeg razreda, od četvrtog do šestog i od sedmog do devetog razreda“, objašnjava ona.

Dodaje da će stručni žiri imati težak zadatak, a u sastavu žirija će se naći predstavnici udruženja, ali i Marija Kapisoda, akademska slikarka koja se i sama bavila folklorom.

„Registar organizacija koje se bave kulturno-umjertničkim stvaralaštvom je veliki projekat koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom kulture, a sabraće sva društva koja se umjetničkim stvaralaštvom u Crnoj Gori“, kazala je Bokan.

Ona napominje da u registar neće niti uključena samo folklorna društva, već sva ona društva koja su uključena u amatersko kulturno-umjetničko stvaralaštvo.

„Neobično je to da još uvijek ne postoji registar o tačnom broju organizacija koje se bave umjetničkim stvaralaštvom, a kada se završi istraživanje, znaćemo taj broj i imati gotov registar, na osnovu kojeg će Ministarstvo kulture moći da usmjeri svoj dalji rad na razvoju kulture“, istakla je Bokan.

Kako je objasnila, anketiranje se već sprovodi, a oni koji se žele samoinicijativno javiti to mogu učiniti putem mejl adrese ufacg@t-com.me

Bonus video: