Pogledajte najzanimljivije detalje iz emisije "Načisto": "Aoo, Vanja..."

O stanju u Tužilaštvu Crne Gore, nepravovremenim djelovanjem sudova , Budvi, hapšenju Krapovića

63786 pregleda 390 reakcija 76 komentar(a)
Iz emisije, Foto: Printscreen YouTube
Iz emisije, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 03.07.2020. 21:07h

Na temu kako se kroji pravosuđe i zvanična istina u crnoj Gori u sinoćnoj emisiji "Načisto" govorili su Dragan Krapović iz Demokrata, Velimir Rakočević-profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Vanja Ćalović Marković- izvršna direktorica MANS.

Među najavljenim gostima bila je i predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer koja se u emisiji nije pojavila nakon što su se svi članovi Sudskog savjeta izjasnili protiv njenog učešća u istoj.

O stanju u Tužilaštvu i sudstvu govorila je Ćalović Marković koja je istakla kako je značajno to što u emisiju nije došao niko iz Sudskog savjeta ko bi objasnio zašto sudije koje su napravile greške u slučajevima Kalića i Šarića, na koje je ukazao i Apelacioni sud, i dalje sude.

Istakla je da je Tužilaštvo kao pincetom iz svih poslova Duška Kneževića izvuklo sve one povezane sa Milom Đukanovićem, njegovom porodicom i prijateljima.

Taktika, metodika i forenzika u "Plantažama"

Osvćući se na "Plantaže", Velimir Rakočević upitan je da li je logično da bivša finansijaska direktorica "Plantaža" sastavi niz prijava sa dokumentacijom i da je niko iz Tužilaštva pet godina ne pozove i provjeri o čemu se radi. Rakočević je rekao da je neprikosnoveno pravo tužioca da odlučuje o redosledu sprovođenja mjera, i da se mora krenuti od uže struke i od "taktike, metodike i forenzike."

Dragan Krapović kazao je da razumije da sve ne može završiti osuđujućim presudama i da moraju postojati taktika i metodika ali da je selektivna pravda najgora moguća stvar i da je od nje bolje čak i odsustvo pravde.

Pomenuo je Abu Dabi fond i Petra Ivanovića koji se "jedan kroz jedan", suprotno zakonu bavio bankarskim poslovima.

MAO Budva

Jedna od tema bila je i ponovni izbor Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca, i njegova izjava o SAO (Srpska autonomna oblast), na koju je Krapović odgovorio sa MAO-Mafijaška autonomna oblast Budva.

Rakočević se frapirao kada je vidio vatrogasna vozila u Budvi, a Ćalović Marković se nadovezala da se i ona frapirala kada je vidjela da je Đukanović priznao da je imao listu nelegalnih donatora pored Kneževića a da SDT nije reagovalo.

Rakočević: Ao Vanja, Vi i ja kao da ne živimo u istoj zemlji

Krapović: Da li međunarodna zajednica odobrava silu i represiju?

Krapović je iskoristio priliku da upita međunarodnu zajednicu koja gleda ogoljenu silu i represiju u Crnoj Gori, i da građanima poruči da mu ne pada na pamet da se povuče.

Ćalović Marković kazala je da "kada nepravda postane zakon otpor je dužnost."

Bonus video: