Pogledajte kako inspektori kontrolišu poštovanje mjera i šta građani misle o novim kaznama

Inspektorima su odriješene ruke da visokim novčanim kaznama sankcionišu svakoga ko se ne pridržava mjera zaštite od širenja COVIDA-19

41976 pregleda 195 reakcija 39 komentar(a)
Bulatović u kontroli, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Bulatović u kontroli, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Prvi je dan primjene novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa rigorozne novčane kazne za kršenje naredbi o sprečavanju širenja koronavirusa.

Za nenošenje maski u zatvorenom i u javnom prevozu, kršenje fizičke distance i drugih mjera, predviđene su kazne od 100 do čak 20 hiljada eura.

Ekipa Televizije Vijesti provjerila je kako tržišni inspektori kontrolišu poštovanje mjera u prodavnicama i pitala i građane šta misle o novim kaznama.

Nakon jutarnjih kontrola, tržišni inspektor Ratko Bulatović uputio se oko podneva u još jedan obilazak, kako bi provjerio da li se prvog dana primjene dopunjenog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poštuju propisane mjere.

Na meti kontrole našla se jedna od prodavnica u centru grada.

Nakon legitimisanja, Bulatović je provjerio da li kupci i radnici nose maske, drži li se distanca, ima li dezinfekcionog sredstva na ulazu...

Sve je bilo u redu, pa osnova za kažnjavanje nije bilo.

Od sinoć su inspektorima odriješene ruke da visokim novčanim kaznama sankcionišu svakoga ko se ne pridržava mjera zaštite od širenja COVIDA-19.

Neke od propisanih kazni su: Od 100 do 2.000 eura platiće svi građani ako ne drže distancu i ne nose masku u zatvorenom i u javnom prevozu. Preduzetnicima prijete kazne od 350 do 6.000 eura, a firmama i njihovim direktorima od 200 do čak 20.000. Uz novčanu kaznu, firme i preduzetnici mogu biti i zatvoreni do šest mjeseci.

Inspektori su, inače, već sinoć, čim su izmjene zakona stupile na snagu, kontrolisali poštovanje.

Bonus video: