SDT provjerava da li je direktor Aerodroma CG nezakonito zaposlio 170 radnika

"Navedeni predmet u fazi je izviđaja i u toku je prikupljanje obavještenja radi donošenja odluke u predmetu, a više informacija o preduzetim radnjama nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka", navodi se u odgovoru koji je Televiziji Vijesti dostavila specijalna tužiteljka i portparolka SDT-a Sanja Jovićević

26117 pregleda 307 reakcija 65 komentar(a)
Orlandić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Orlandić, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) provjerava da li je direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić nezakonito zaposlio 170 radnika.

Krivičnu prijavu protiv njega sredinom juna podnio je Socijaldemokratska partija (SDP), optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja i povredu prava pri zapošljavanju.

Televizija Vijesti saznaje da je Specijalno tužilaštvo pribavilo određenu dokumentaciju, nakon čijeg razmatranja će odlučiti da li je krivična prijava osnovana.

"Navedeni predmet u fazi je izviđaja i u toku je prikupljanje obavještenja radi donošenja odluke u predmetu, a više informacija o preduzetim radnjama nije moguće saopštiti radi zaštite interesa krivičnog postupka", navodi se u odgovoru koji je Televiziji Vijesti dostavila specijalna tužiteljka i portparolka SDT-a Sanja Jovićević.

Krivičnu prijavu protiv Orlandića, glavnom specijalnom tužilaštvu Milivoju Katniću 10. juna podnijela je SDP, optužujući direktora Aerodroma da je počinio produženo krivično djelo "povreda prava pri zapošljavanju” i krivično djelo “zloupotreba službenog položaja".

"Prema informacijama i dokumentaciji koja nam je dostavljena, u Aerodromima Crne Gore, u dužem vremenskom periodu, nezakonito je vršeno zapošljavanje lica, što je sve moguće utvrditi pregledom dokumentacije o stotinama novozaposlenih, koji su u radni odnos primljeni uz kršenje člana 20 Zakona o radu i Statuta društva, uz diskriminaciju “nepodobnih” kandidata", navodi SDP.

Ove informacije i dokumentacija nijesu, kako tvrde u SDP-u, jedini dokazi kojima potkrepljuju svoje tvrdnje.

"Podsjećamo i da je resorni ministar Osman Nurković na kontronom saslušanju na Odboru za ekonomiju Skupštine Crne Gore 1. 11. 2018. godine saopštio podatak da je menadžment Aerodroma Crne Gore “mimo zakona zaposlio 126 radnika u stalni radni odnos, dok je samo u ovoj godini upošljeno 394-oro radnika",, kazali su iz SDP.

Oni su uz prijavu Katniću dostavili sistematizovana radna mjesta i zapošljavanje na neodređeno i određeno vrijeme u periodu od 2012. do 2019. godine, tabelarni prikaz sistematizacije radnih mjesta, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta s opisom poslova i Statut Aerodroma Crne Gore.

Televizija Vijesti saznaje da je i SDT pribavilo određenu dokumentaciju, nakon čijeg razmatranja će donijeti odluku da li ima osnova za krivično gonjenje Orlandića koji je na čelu Aerodroma od avgusta 2017.

Bonus video: