Opozicija i stručnjaci o trećem paketu mjera Vlade: Liljepe želje i surova realnost

Iz konsultantske kompanije Fideliti konsalting nazvali su Vladin treći paket mjera podrške - spiskom socio-ekonomskih želja

19806 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vladin treći paket pomoći privredi i građanima, za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa, opozicija ne vidi kao ozbiljan i promišljen plan.

Stručnjaci pitaju odakle nam 1,2 milijarde eura.

Treći paket ekonomskih mjera u Demokratskom frontu ne vide kao ozbiljan plan za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa, naročito, kako kažu, u svjetlu propasti turističke sezone, što povlači ogroman finansijski gubitak.

"Jasno je da svi elementi govore da Crna Gora ulazi u jednu ozbiljnu ekonomsku recesiju, u jednu ekonomsku katastrofu. Mi sad imamo predlog Vlade koja kaže da će milijardu i 200 miliona biti taj paket pomoći, ja ne znam kako drugačije da nazovem ovu Vladu i ovog premijera nego vesela Vlada Crne Gore i veseli premijer", rekao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

Iz SDP-a poručuju da je Vlada trebalo poslodavcima da smanji doprinose, koji su među najvećima u regionu.

"Nijesam nigdje prepoznao da Vlada želi da relaksira i stvori bolji biznis ambijent. Vrlo je teško poslovati u uslovima kada je i dalje na snazi ostaje najveće opterećenje rada koje u Crnoj Gori iznosi 64 centa na jedan euro neto isplaćene zarade", rekao je poslanik SDP-a Raško Konjević.

On ističe da je Vlada morala naći način da se podstaknu banke na snažniju kreditnu aktivnost prema privredi, a nije pomenula ni reformu javne administracije, u kojoj zahvaljujući partijskim kanalima radi ogroman višak zaposlenih.

U Građanskom pokretu URA ocjenjuju da su nove Vladine mjere providan politički marketing.

"Moje prvo pitanje je gdje im je nastavak auto-puta, a pričali su da je najveći razvojni projekat Crne Gore, drugo gdje im je pomoć za Montenegro Erlajnz od 155 miliona eura", naveo je lider URE.

Ekonomskoj analitičarki Miloj Kasalic nije jasno kako će vlada naći preko milijardu i 200 miliona?

"Koji to novci stvarno mogu da finansiraju milijardu i 222, lijepo je napisati brojku, praviti tabelu na 33. strani, ali je pitanje odakle ti novci stvarno dolaze i koja privreda iz poreza stvarno to može da finansira. Čak i da dobijemo sredstva iz kredita, moraćemo da znamo tačno šta hoćemo, a ne da kažemo podrška turizmu od 100 miliona ili od 82 miliona, šta to stvarno znači", kazal je Kasalica.

U DF-u vjeruju da Vlada, nakon izbora, planira da radi sasvim suprotno od onoga što je premijer Duško Marković juče objavio.

"Vlada sprema otpuštanja, sprema smanjenje zarada iz državnog budžeta, sprema uvođenje kriznog poreza, prema našim informacijama sve zarade preko 450 eura biće opterećene kriznim porezom od 15 procenata", rekao je Medojević.

Iz konsultantske kompanije Fideliti konsalting nazvali su Vladin treći paket mjera podrške - spiskom socio-ekonomskih želja.

Ocjenjuju da je Vlada kapitulirala pred MMF-om i Svjetskom bankom koji su skrenuli pažnju da nema mjesta za neodržive kompanije, kao ni za nastavak izgradnje auto-puta, a problematizuju i to što Vlada smanjenje plata u javnoj upravi, predstavlja kao mjeru podrške privredi.

Bonus video: