Jokić Begić o uticaju epidemije na psihičko zdravlje: Ovo je anksioznost epskih razmjera

Profesorica kaže da su Crna Gora i Hrvatska zemlje sa manjim brojem stanovnika, te je njima lakše upravljati nego sa mnogoljudnim zemljama

3265 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ovo je anksioznost epskih razmjera. Nikada se prije nije dogodilo da je cijeli svijet razvio osjećaj nadolazeće opasnosti, rekla je gostujući u “Bojama jutra” psihološkinja i profesorica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta prof. Nataša Jokić Begić komentarišući uticaj epidemije virusa korone na psihičko zdravlje ljudi.

Profesorica je sa svojih svojih 12 saradnica, zvanih Covidovih 13, autorka istraživanja o tome kako su koronavirus uticali na psihičko zdravlje ljudi. Istraživanje su nazvali 'Kako smo - život u Hrvatskoj u doba korone', a najvažniji rezultati istraživanja pokazuju da je psihološki teret veći nego tjelesni.

“Pokazalo se da se izrazito poštuje bio medicinski pristup, imaš li ili nemaš koronu, a mali broj njih je obolio, a veći broj je imao psihološki teret”, rekla je profesorica Jokić Begić.

Profesorica kaže da su Crna Gora i Hrvatska zemlje sa manjim brojem stanovnika, te je njima lakše upravljati nego sa mnogoljudnim zemljama.

“Vlasti bi trebalo više da uključe psihologe, sociologe, pedagoge kako bi davali savjete. Ne može se svoditi sve na tjelesno zdravlje. Zdravlje nije zdravlje bez psihičkog zdravlja. Narušiti psihičko zdravlje će biti dugoročno i sa dužim posljedicama”, rekla je profesorica Jokić Begić.

Profesorica kaže da je ova situacija sa virsom korona veliki izazov za porodične odnose.

“Kada smo zatvoreni, one nevolje koje su bile u partnerskom odnosu još više su izašle na vidjelo”, rekla je profesorica i dodala da će ukoliko se dogodi da djeca od septembra ponovo prate online nastavu, tražiti od vlasti da objasni je li to nužno, zbog toga što su djeci do četvrtog razreda potrebna učiteljica i drugari.

"Škola ne služi samo usvajanju znanja, već prije svega socijalizaciji", naglasila je Jokić-Begić.

Bonus video: