metju karuana galicija za tv vijesti

Sin ubijene novinarke: Policija Malte je uputila zahtjev Crnoj Gori

Veselin Veljović kaže da crnogorska policija nije dobijala direktne zahtjeve od policije Malte vezano za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, kao ni za slučaj VE Možura. Drugacije tvrdi sin ubijene novinarke koji je u nedavnom intervjuu Vijestima kazao da je Milo Đukanović ključna osoba kojom se njegova majka bavila kada je istraživala taj slučaj

30204 pregleda 305 reakcija 44 komentar(a)
Metju Karuana Galicija, Foto: Reuters
Metju Karuana Galicija, Foto: Reuters

U vezi sa ubistvom malteške novinarke Dafne Karuana Galicije, Uprava policije nije dobijala direktne zahtjeve od policije Malte. To je danas direktor Uprave policije Veselin Veljović poručio preko Tvitera. Učinio je to dva dana nakon što je Metju Karuana Galicija, sin Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene na Malti prije skoro tri godine, u ekskluzivnom intervjuu za Vijesti kazao da je Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura, kao i da je ispitivala veze između Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu.

Sin ubijene novinarke, koji je i sam istraživački novinar, u razgovoru za TV Vijesti kaže da ima saznanja da je policija Malte uputila zahtjev crnogorskoj policiji.

"Policija sa Malte jeste uputila zahtjev Crnoj Gori za prikupljanje dokaza. Osumnjičeni za njeno ubistvo, Jorgan Fenek, je primao uplate od kompanije Mayor Trans Limited registrovane na Sejšelima iza koje kao pokriće stoji čovjek iz Azerbejdžana. Te uplate su stizale sa računa u ABLV banci u Letoniji. Mayor Trans Limited takođe ima račun i u Univerzal kapital banci u Crnoj Gori. Moguće je da su uplate išle iz Crne Gore u Letoniju, a potom Feneku. Ono što moramo da saznamo je ko je slao te uplate. Dio ovih dokaza je u Crnoj Gori", kazao je Metju Karuana Galicija za TV Vijesti.

Veljović je saopštio i da je izvršenim provjerama utvrđeno da ubijena novinarka kao ni osumnjičeni Fenek nisu posjećivali Crnu Goru. Karuana Galicija potvrđuje da njegova majka nikada nije dolazila u Crnu Goru. Ipak, za Feneka ukazuje:

"On je bio dio šeme zajedno sa šefom kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata, Kitom Šembrijem, i bivšim ministrom energetike Malte Konradom Micijem, koji su dolazili u Crnu Goru. Njihove posjete su značajne zato što su oni učestvovali u korupciji kojom je Feneku isplaćeno mnogo novca... Bivši premijer Malte Džozef Muskat, kao i Mici i Šembri su se sastajali sa Đukanovićem koji im je možda pomogao na neki način.... Istraživanje moje majke u vezi sa ovom velikom kriminalnom šemom se odnosilo i na Crnu Goru i vjetroelektranu Možura, a to je dovelo do njenog ubistva. Svi oni možda imaju dokaze vezane za ubistvo, ali i za motiv ovog zločina".

Veljović, s druge strane, tvrdi da Policija Malte od crnogorskih kolega nije tražila bilo kakve provjere za crnogorsku kompaniju koja gazduje vjetroelektranom „Možura", firmu Možura Wind Park d.o.o, kao ni lica u tom društvu. Nisu tražene provjere ni firmi koje se pominju u medijima da su povezane sa VE „Možura" kao ni za eventualne povezanosti sa državnim zvaničnicima Crne Gore. Ipak, kako je zaključio, u slučaju konkretnih zahtjeva povodom ubistva novinarke Uprava policije će postupati blagovremeno i tim zahtjevima će dati prioritet u svom radu.