Glumci ponovo na daskama, predstave prilagođene aktuelnim mjerama

"Što se tiče određenih predstava moguće je prilagoditi ih tim uslovima, tako da ćemo i ubuduće dok traje pandemija, i repertoar Gradskog pozorišta fokusirati na manji broj aktera na sceni, čak ćemo neke predstave sa male scene prilagoditi velikoj sceni", kazao je Kovačević

2055 pregleda 0 komentar(a)
Pozorišna scena, Foto: Printscreen
Pozorišna scena, Foto: Printscreen

Poslije višemjesečne pauze, glumci su ponovo na daskama koje život znače.

"Mislim da niko nije jedva čekao kao mi, da nema te osobe od umjetnika. Svi su počeli da rade, ne znam zašto je to tako. Svjedoci smo da ima raznih vrsta okupljanja ovih dana, ja sam čak jednom rekla, je li moguće da smo mi toliki problem za ljude, da ne možemo da radimo svoj posao", kaže glumica Branka Otašević.

Distanca, maske, oprez na svakom koraku, sada su, kaže glumica, karakteristični za sve probe.

I dok rade na predstavi Don Kihot, Branka, ističe da se polako navikavaju na novonastale okolnosti.

"Bilo je čudno, predstava Don Kihot kao da je stvorena za ove uslove, jer nas sedmoro stoji na distanci od dva metra. Imamo jednu scenu gdje imamo malo bliži kontakt, i tu scenu smo prerežirali, tako da su i same probe sa maskama, sve vrijeme distanca, sve je po pravilima", objasnila je Otašević.

Da će gledanje predstava biti i za publiku novo iskustvo, ističu iz Gradskog pozorišta.

Osim ograničenog broja u sali, organizatori moraju, prema preporukama NKT-a, obezbijediti održavanje priredbi bez stajanja, poštovanje fizičke udaljenosti od najmanje dva metra.

Između lica koja nijesu članovi zajedničkog domaćinstva, takođe obavezno je mjerenje temperature svim glumcima, tehničkom osoblju, a korišćenje šminkernice mora se smanjiti na minimum.

"Što se tiče određenih predstava moguće je prilagoditi ih tim uslovima, tako da ćemo i ubuduće dok traje pandemija, i repertoar Gradskog pozorišta fokusirati na manji broj aktera na sceni, čak ćemo neke predstave sa male scene prilagoditi velikoj sceni", kazao je Dušan Kovačević, umjetnički direktor u Gradskom pozorištu.

I dok Gradsko pozorište već za početak oktobra najavljuje zanimljive predstave na otvorenom, na ulicama i trgovima, još uvijek nije poznato kada će CNP otvoriti svoja vrata za publiku.

No, glumci obećavaju da dolaze dani puni kreativnosti, noviteta i kulture.

"Moramo da nađemo neki način da se adaptiramo i idemo dalje, sa kulturom nadam se. Jer grijeh je, toliko je mladih koji sjedi kući, ne radi. Uvijek može rješenje da se nađe, i zato pozivam publiku da dođe, imaju šta da vide, sve je moguće, svi se trudimo maksimalno", poručila je Otašević.

Bonus video: