U BUDVI SU STVARI JASNE

Ko će formirati vlast u Kotoru i Tivtu

U Budvi su stvari odavno jasne, pa je stara-nova vlast u tom gradu već zakazala konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta za početak naredne sedmice. Marko Carević iz DF-a vraća se u fotelju predsjednika Opštine, a Krsto Radović iz Demokrata na čelo Skupštine

18761 pregleda 3 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock.com
Kotor, Foto: Shutterstock.com

Opštinska izborna komisija u Kotoru, glasovima članova iz dosadašnje vlasti koju predvodi DPS, danas je dodijelila jedan mandat Hrvatskoj građanskoj inicijativi kao manjinskoj listi na lokalnim izborima a umanila broj mandata Demokratama, koji sada umjesto devet imaju osam odbornika. Demokrate, ali i koalicija "Za budućnost Kotora" koju predvodi DF, tvrde da se radi o nezakonitom prekrajanju izborne volje građana i da HGI nije ostvario pravo na mandat. I pored toga, Demokrate poručuju da sa koalicijama “Za budućnost Kotora” i “Crno na bijelo” koju predvodi URA, kao i sa jednim mandatom Socijalista Snežane Jonice, imaju nespornu većinu od 17 odbornika za formiranje vlasti u tom gradu. Neformalno su već dogovorili koalicionu saradnju, ali i prioritete u radu.

"Da najprije vidimo koliko je to novca ostalo u gradskom budžetu, koliko je novca utrošeno i na šta, a odmah nakon toga da vidimo i na koji način se može pomoći turistička privreda u smislu da se ublaže posljedice pandemije COVID-19. Mi smo ostavili na računu pet miliona eura, pitanje je koliko ćemo danas zateći i da li se u toj kasi nalazi išta”, kazao je Vladimir Jokić iz Demokrata.

Jokić kaže da demokratski principi nalažu i da mjesto prvog čovjeka grada ide u ruke partije sa najvećim brojem osvojenih mandata, u, za njega, već dogovorenoj koaliciji.

Znači li to da Demokratama ide mjesto gradonačelnika?

"Trebalo bi", poručuje Jokić.

S druge strane, u Tivtu još nije izvjesno ko će biti nova lokalna vlast.

Iako je opoziciona građanska lista „Narod pobjeđuje“ neformalno dogovorila saradnju sa Bokeškim forumom i građanskom listom koju predvodi Goran Božović, za promjenu DPS vlasti nakon 24 godine potrebna im je podrška i jednog odbornika SDP-a.

"Ja vjerujem da će oni ići u pozitivnom pravcu i da ćemo na kraju postići sporazum i dogovor i formirati novu opštinsku vlast”, kazao je Željko Komnenović sa građanske liste "Narod pobjeđuje".

Nosilac liste SDP-a u Tivtu, Aleksandar Đurović kazao je u telefonskom razgovoru za TV Vijesti da još nisu donijeli odluku kome će se prikloniti, te da bi to trebalo da urade do kraja sedmice. Ako Đurović ne podrži nikoga ili podrži do sada vladajući DPS i njegove partnere SD i HGI, izbori u Tivtu mogli bi biti ponovljeni. Komnenović tvrdi da vremena za gubljenje nema, jer novoj vlasti predstoji dosta posla.

"Racionalizacja lokalne uprave, sistematizacija radnih mjesta u lokalnoj administraciji, stabilizacija budžeta koji je u katastrofalnom stanju i da je Tivat sada i prezadužena i previše finansijski opterećena opština. Nama u narednih pet, šest mjeseci predstoji zaista težak period.

Rijetki građani koji su htjeli pred kameru TV Vijesti, imaju skromne zahtjeve ka novoj upravi.

U međuvremenu, u Budvi su stvari odavno jasne, pa je stara-nova vlast u tom gradu već zakazala konstitutivnu sjednicu lokalnog parlamenta za početak naredne sedmice. Marko Carević iz DF-a vraća se u fotelju predsjednika Opštine, a Krsto Radović iz Demokrata na čelo Skupštine. Zato su se već fokusirali na rješavanje glavnih problema u gradu.

"Zbog blokade računa u kojoj se Budva nalazi imamo određeni zaostatak obaveza i prema radnicima i prema dobavljačima tako da će naš prioritet biti deblokada računa i normalno funkcionisanje budžeta grada. Zbog loše ekonomske situacije zbog slabe turističke sezone jedan period koji slijedi je sanacija upravo te turističke ponude i priliv turista za narednu godinu", rekao je Nikola Jovanović iz DF-a.

Koalicija “Za budućnost Budve” predvođena DF-om je na lokalnim osvojila 14 mandata a Demokrate šest dok će novu vlast činiti i URA koja je osvojila jedan mandat.

Preporučujemo za Vas