Policija ćuti o okupljanju šefova i Markovića; Danilović: Zavjerenički sastanak

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja, Goran Danilović, komentarišući okupljanje kaže da se ne sjeća da je nekad Dan MUP obilježen na ovakav način

49698 pregleda 309 reakcija 58 komentar(a)
Marković dolazi na okupljanje, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Marković dolazi na okupljanje, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nema demantija jučerašnje informacije Televizije Vijesti da je aktuelni direktor policije Veselin Veljović tražio od policijskih starješina da ostanu dosljedni državi Crnoj Gori bez obzira na to što se mijenja vlast, te da ga kako tvrde pouzdani izvori Televizije Vijesti i nakon izvjesnog odlaska sa funkcije obavještavaju o svemu što se događa u policijskom resoru.

Izostali su i odgovori na dodatna pitanja koja je Televizija Vijesti jutros poslala Upravi policije (UP) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Zanimljivo je i da se nakon jučerašnjeg sastanka koji je, navodno povodom 2. oktobra Dana MUP organizovan u jednom privatnom podgoričkom restoranu, van očiju javnosti, nije oglasila nijedna stranka, pa ni civilni sektor.

Dan nakon tajnovitog okupljanja čelnika crnogorske policije u jednom podgoričkom restoranu, uz prisustvo predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, nema zvanične objave o, kako je direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao, radno-svečarskom koktelu upriličenom povodom Dana unutrašnjih poslova .

"Da u jednom skromnom koktelu rezimiramo sve ono što su bili značajni rezultati koje je postigla Uprava policije i crnogorska policija ali i ukupan sektor bezbjednosti", rekao je juče Veljović.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama Televizije Vijesti, Veljović je juče od policijskih starješina tražio da ga nakon odlaska sa funkcije obavještavaju o svemu što se događa u tom resoru.

Potvrdu ove informacije, kao i to zašto je javnost za sastanak saznala slučajno, dolaskom ekipe Televizije Vijesti, nismo danas mogli dobiti od službi za odnose sa javnošću MUP i UP.

Na sajtovima Vlade, MUP i policije, kao ni na njihovim nalozima na društvenim mrežama nema informacije o ovom navodno protokolarnom događaju.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja, Goran Danilović, komentarišući jučerašnje okupljanje kaže da se ne sjeća da je nekad Dan MUP obilježen na ovakav način.

Danilović
Danilovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

"Vrlo naivno objašnjenje za nešto što je ličilo više na jedan zavjerenički sastanak. Na takav način se ne proslavlja Dan bezbjednosti ili unutrašnjih poslova", istakao je Danilović.

Iz MUP i UP nisu odgovorili ni na pitanje Televizije Vijesti koliko je koštala proslava i da li je to u skladu sa proklamovanim Vladinim mjerama štednje u korona krizi.

Premijer Marković juče je kazao da nije razmišljao o tome zašto je policija pored toliko prostora u državnom vlasništvu odabrala privatni ugostiteljski objekat.

U Građanskoj alijansi su zabrinuti zbog nedostataka transparentnosti aktuelnog sastava MUP i policije, koji su juče, ali i danas demonstrirali.

"Skup vrha policije o kojem smo juče slučajno saznali iz medija ne ide u pravcu transparentnosti i odgovornosti nosilaca javne funkcije kome Crna Gora u ovom trenutku teži", istakao je Danilo Papović iz Građanske alijanse.

Za Danilovića sporni sastanak je prvenstveno potvrda da kadar Demokratske partije socijalista (DPS) ne prihvata izborne rezultate i demokratska pravila .

"Očigledno se radi o tome da su morali da se sastanu, da se prenese informacija, da se traži lojalnost od onih koji su do sada na čudan način bili na određenim funkcijama i da se time zapravo pokuša otežati novoj vlasti uspostavljanje kontrole nad sektorom bezbjednosti", kazao je Danilović.

Danilović zaključuje da sektor bezbjednosti iziskuje hitnu reformu i da se policija mora vratiti pod okrilje MUP, uz smanjenje broja pomoćnika direktora policije, ali i centara bezbjednosti, što je bila i preporuka međunarodnih partnera.

Bonus video: