Naredne sedmice počinje testiranje sistema elektronske fiskalizacije

"Sami proces komuniciranja između Poreske uprave i obveznika vršiće se automatski, u pozadini", dodala je Vuletić.

8572 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Poreske uprave, Foto: Zoran Đurić
Zgrada Poreske uprave, Foto: Zoran Đurić

Naredne sedmice počinje testiranje sistema elektronske fiskalizacije, a od prvog januara naredne godine, primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

"Što znači da će sva lica koja se bave prometom proizvoda i usluga podatke o izvršenom prometu automatski slati Poreskoj upravi, u cilju efikasnije borbe protiv sive ekonomije, sankcionisanja onih obveznika koji posluju neregularno, odnosno oni koji prikrivaju dio prihoda ili sve svoje prihode od države", kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Neki privrednici u centru grada sa kojima je TV Vijesti razgovarala nisu htjeli ispred kamere, a ugostitelji kažu da znaju da se spremaju nove mjere.

"Mi smo i do sada poštovali, kucalo se sve fiskalno i to, te nove mjere ako se to uvede, moraće se i to poštovati i prilagoditi tome što oni traže", rekao je radnik u jednom kafiću, Velimir Kostić.

Iz Poreske uprave kažu da će se ovo odnositi na sve - i na one koji posluju sa gotovinom i na one koji se bave bezgotovinskim transakcijama. Osnovna korist ovog sistema je što će obuhvatiti kompletan privredni promet u državi, biće tu i oni koji su već u sistemu PDV-a, kao i oni koji porez plaćaju u paušalnom iznosu.

"Biće u obavezi da nabave naplatne uređaje, koji posjeduju softversko rješenje sa Poreskom upravom, zatim da posjeduju digitalni sertifikat i neophodno je da obezbjede stalnu internet konekciju. Sami proces komuniciranja između Poreske uprave i obveznika vršiće se automatski, u pozadini", dodala je Vuletić.

Značajno je to što će kontrolisati one koji su do sada prijavljivali promet manji od 18 hiljada eura, pa nisu imali obavezu registracije za PDV. U Poreskoj upravi znaju da postoji veliki broj onih koji su zloupotrebljavali tu zakonsku odredbu. Kažu da generalno imaju razumijevanja za privrednike, ali poručuju da će zakon morati poštovati.

"Mi smo svjesni da nije idealan trenutak zbog ekonomske krize koja je nastupila pandemijom Kovid 19, ali da ipak moramo poštovati odredbe zakona i da zajedničkim snagama i Poreska uprava i obveznici moraju uložiti sve svoje napore da obezbjede primjenu zakona od 1. januara 2021", rekla je Vuletić.

Hoće li Poreska uprava imati snage da sprovede sve ovo?

"S obzirom na ogromne napore koje ulažemo, ogromna materijalna sredstva, najkvalitetnije ljudske resurse koje smo uložili kako bismo uspješno realizovali ovaj projekat, ja sam uvjerena da ćemo isti dovesti do kraja", kazala je Vuletić.

Očekuju da će primjenom projekta elektronske fiskalizacije, prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost u prvoj godini primjene porasti do 17 miliona eura.

Bonus video: