U KCCG se liječi 57 pacijenata: Najteže na Internoj klinici gdje su skoro svi pacijenti nestabilnog stanja

„Količine lijeka su na globalnom nivou ograničene. Protokoli u njegovoj primjeni se neće razlikovati u odnosu na ostale lijekove. Infektolozi će davati predlog u konsultaciji sa pulmologom. Lijek će se koristiti za pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom“, istakla je dr Stanković

13514 pregleda 43 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

U Kliničkom centru Crne Gore od koronavirusa liječi se 57 pacijenata. Na Internoj klinici je 28 pacijenata, na Infektivnoj klinici 22, dva pacijenta na Odjeljenju Neurohirurgije i dva na Onkologiji, rekla je gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti internista Odjeljenja pulmologije dr Zoja Stanković.

„Najteže je na Internoj klinici, oni su najugroženiji, gotovo svi su nestabilnog stanja. Tri pacijenta su stabilnijeg stanja i spremaju se za otpust kući“, rekla je Stanković.

S obzirom na to da je lijek remdesivir koji se koristi u liječenju protiv koronavirusa za Crnu Goru odobren 9. oktobra, ljekari nabavku lijeka, kako kaže dr Stanković očekuju možda već sljedeće nedjelje.

„Količine lijeka su na globalnom nivou ograničene. Protokoli u njegovoj primjeni se neće razlikovati u odnosu na ostale lijekove. Infektolozi će davati predlog u konsultaciji sa pulmologom. Lijek će se koristiti za pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom“, istakla je dr Stanković.

Naglašava da se u posljednjih mjesec dana sve više pacijenata srednje starosne dobi obolijeva od koronavirusa.

„Klinička slika je indvidualna i brzo može doći do progresije. Imuni odgovor kod svakog od nas je različiti“, rekla je dr.

Bonus video: