Kalezić označen za organizatora šverca cigareta preko Luke Bar?

Sagovornik Televizije Vijesti objašnjava da se i dalje prikupljaju dokazi, s ciljem hapšenja još nekih osoba za koje od ranije postoje operativni podaci da se bave krijumčarenjem

56647 pregleda 27 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Betaphoto
Ilustracija, Foto: Betaphoto

Specijalno tužilaštvo sumnjiči 62-godišnjeg Podgoričanina Arsenija Kalezića, koji je u bjekstvu, da je jedan od organizatora grupe koja je švercom cigareta preko Luke Bar i pranjem novca oštetila državu za 18 miliona eura, saznaje Televizija Vijesti.

Identitet drugog organizatora istražitelji i dalje utvrđuju.

Osumnjičeni Kalezić se, podsjetimo, nalazi u bjekstvu, a specijalni tužilac Saša Čađenović, na nedavno održanoj pres konferenciji objasnio je kako je funkcionisala kriminalna grupa koja se pod lupom istražitelja nalazila nekoliko mjeseci.

"Da su lica po upustvima organizatora dolazili u Crnu Goru, gdje su osnivali pravna lica radi navodne trgovine cigaretama u Slobodnoj carinskoj zoni Luci Bar i pravna lica preko kojih bi se prao novac dobijen krijumčarenjem cigareta iz slobodne carinske zone u periodu od 2018. godine do 2020. i iz SCZ prokrijumčarili 19.026 paketa cigareta i na taj način oštetili državni budžet za iznos od preko 18 miliona eura na ime poreza akciza i drugih dažbina", rekao je specijalni tužilac Saša Čađenović 15. oktobra.

Hapšenjem ove kriminalne grupe, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić vjeruje da će se iskorijeniti šverc cigareta iz Luke Bar.

"Ja vjerujem da smo skoro zatvorili aktivnosti, odnosno šverc duvana i duvanskih proizvoda iz Luke Bar", rekao je Katnić 15. oktobra.

Tužilaštvo je kao članove ove grupe označilo desetak osoba od kojih su neke i uhapšene u avgustu a u međuvremenu puštene da se brane sa sslobode.

Ipak, kako Televizija Vijesti pouzdano saznaje, do sada osumnjičeni nijesu i jedini koji su učestvovali u švercu cigareta.

Dobro upućeni sagovornik Televizije Vijesti objašnjava da se i dalje prikupljaju dokazi, s ciljem hapšenja još nekih osoba za koje od ranije postoje operativni podaci da se bave krijumčarenjem.

Navodno, riječ je o osobama, koje su u ovom poslu godinama, ali istražiteljima nikada nije pošlo za rukom da prikupe dovoljno čvrste dokaze kako bi ih smjestili iza rešetaka.

Štaviše, za njih se vjeruje da su stvarni organizatori mnogih grupa koje su do sada uhapšene zbog ove vrste šverca.

Navodni oranizator ove kriminalne grupe – osumnjičeni Kalezić, inače direktor firme "Klar" policiji je poznat od ranije.

Zbog sumnje da je zajedno sa još pet osoba utajio milionski porez, hapšen je u julu 2014 godine, u policijskoj akciji pod imenom "Zarez".

Bonus video: