Grujić se bavi stočarstvom, tvrdi da od države ništa nije dobio: Mogao sam i ja ostati da živim kod oca i majke...

"Gospodin Milan Grujić iz Komarnice, opština Šavnik, po evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u protekle četiri godine nije se javljao za podršku kroz mjere i javne pozive za dodjelu podrške", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede

20086 pregleda 10 komentar(a)
Milan Grujić, Foto: TV Vijesti
Milan Grujić, Foto: TV Vijesti

Kada je nakon 17 godina rada u Željezari proglašen tehnološkim viškom, za Nikšićanina Milana Grujića i njegovu suprugu posla u rodnom gradu nije bilo.

Slušajući često obećanja Ministarstva poljoprivrede da pomažu povratak ljudi na selo, odlučili su da probaju.

Imanje su kupili u šavničkom selu Komarnica.

"Mogao sam i ja ostati u Nikšiću dolje da živim kod oca i majke, ali vidim da propadam, iz dana u dan", rekao je Grujić.

Novac od Milanove otpremnine brzo su potrošili da bi stvorili osnovne uslove za život na selu. Sami su napravili kuću, štale, pomoćne objekte. Međutim, obećane pomoći nigdje.

"Simović je obećavao da će povratnicima na selo biti neka pomoć. Nijesmo mogli nikad ništa da dobijemo. Da sam bio u Pivu, predsjednik Opštine Bajagić sve bi mi pomogao kao povratniku i mladom poljoprivredniku. Ovako, od ovih naših iz Šavnika ne možeš dobiti ništa", priča Grujić.

Tvrdi i da je dva puta obećanje za pomoć dobio od samog ministra, Milutina Simovića.

"Kad smo se sreli u Šavniku obećao je kravu, koze, ništa nije ispunio. Jednom kad smo se sreli u Nikšiću rekao mi je za plastenik, obratio sam mu se. Ni to ništa nije bilo. Znači sve su slagali".

U Ministarstvu poljoprivrede ne znaju za obećanja Grujiću i tvrde da ga nemaju u evidenciji.

"Gospodin Milan Grujić iz Komarnice, opština Šavnik, po evidencijama koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u protekle četiri godine nije se javljao za podršku kroz mjere i javne pozive za dodjelu podrške", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Pozivaju ga da im se obrati uz obećanje da će podršku ostvariti ako ispoštuje pravila Agrobudžeta.

Grujićima su do sad pomoć jedino pružili neki stočari i privrednici, pa danas imaju ovce, koze, svinje i kokoške. Žive i od prodaje džemova, sokova i salata koje Milanova supruga prodaje na žabljačkoj pijaci.

"Samo preživljavanje, ništa drugo. Ne možeš auto da registruješ", kaže Grujić.

Iako razočarani jer od posla na selu jedva sastavljaju kraj s krajem, Grujići nastavljaju život u Komarnici.

"Lažna reklama me dovukla ovdje gdje sam sad. Sad kad sam uložio pare i zadužio se, ne mogu nikud. Sad sam se zakovao ovdje dok sam živ", kaže Grujić.

Bonus video: