Brajović: Zatvaranje škola tek nakon što se iscrpe sve mjere, ugostiteljski sektor generator transmisije infekcije

"Naši dokazi upućuju takođe i na to da su škole, kako sada stvari stoje, bezbjedne i ne učestvuju u značajnoj mjeri u generisanju transmisije u zajednici. Upravo iz tog razloga je i naš direktor za Evropu Hans Kluge istakao, što je zvanični stav i ključna preporuka zemljama članicama, da u principu zatvaranje škola treba da bude posljednja linija odbrane", dodala je Brajović

7874 pregleda 11 komentar(a)
Brajović, Foto: Printscreen
Brajović, Foto: Printscreen

Zatvaranje škola trebalo bi da bude posljednja linija odbrane, nakon što se iscrpe sve ostale restriktivne mjere. Ipak, bez obzira na sve stavove i preporuke, odluku o tome mogu donijeti samo nacionalne vlasti, istakla je u "Bojama jutra" na TV "Vijesti" doktorka Mina Brajović, šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u CG.

Brajović je dodala da svi do sada raspoloživi dokazi upućuju na to da djeca rijetko obolijevaju a i kada obole imaju vrlo blagu kliničku sliku.

"Naši dokazi upućuju takođe i na to da su škole, kako sada stvari stoje, bezbjedne i ne učestvuju u značajnoj mjeri u generisanju transmisije u zajednici. Upravo iz tog razloga je i naš direktor za Evropu Hans Kluge istakao, što je zvanični stav i ključna preporuka zemljama članicama, da u principu zatvaranje škola treba da bude posljednja linija odbrane", dodala je Brajović.

Sistem semafora prema kojem se organizuje rad škola, prema njenom mišljenju, ima nekoliko vrlo kvalitetnih elemenata, ali taj model, istakla je, mora da ima i svoju alternativu.

"Ne smijemo da zaboravimo da škola nije izolovano ostrvo, nego su uvijek most ka zajednici i da bi taj model semafora imao smisla i efekta neophodno je takođe da gledamo nivo poštovanja svih mjera i šta se zapravo dešava u zajednici. Veoma je važno šta se dešava sa djetetom na putu do škole i na putu od škole ka kući, u domaćinstvu, kao i u široj zajednici, uključujući i kafiće, restorane i cijeli ugostiteljski sektor. Osim dobrih strana sistema semafora, mogli bismo da razgovaramo i o jednoj drugoj stvari – da li je taj model efikasan. Pri tom, mislim konkretno na nivo epidemiološkog praga. Cijelo društvo sada treba da usmjeri svoju pažnju na to da li je prihvatljivo da epidemiološki prag za aktiviranje restriktivne mjere, kao što je zatvaranje škole bude na istom nivou kao i epidemiološki prag za aktiviranje druge restriktivne mjere, a to je zatvaranje kafana", kazala je Brajović.

Ona tvrdi da su sa epidemiološkog stanovišta stvari su jasne - podaci, za region Evrope, ukazuju da ugostiteljski sektor predstavlja jako važan i veliki generator transmisije infekcije u zajednici.

"Isto tako sa stanovišta morala i etičnosti situacija je jasna. I u Crnoj Gori i u svijetu imamo društveni koncenzus da djeca i njihovo školovanje predstavljaju nacionalni prioritet. Kada sve to imamo na um , mislim da treba poraditi upravo na tome da definitivno zatvaranje škola treba da bude posljednja mjera i posljednja linija odbrane. Zatvaranja škole treba da prethode sve ostale restriktivne mjere, uključujući i zatvaranje kafana“, zaključila je Brajović.

Bonus video: