Slučaj maloljetnog Nikšićanina: Policija prekoračila ovlašćenja, bolnica nije dala potpun nalaz povreda

Okupljanje građana protiv pritvaranja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika SPC 13. maja ove godine u Nikšiću, preraslo je u nerede. Te večeri policija je privela više od 30 građana, među kojima i šesnaestogodišnjeg A.C., prema kome su policijski službenici, piše u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) prethodno prekoračili ovlašćenja

9114 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta protiv hapšenja Joanikija i sveštenika, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sa protesta protiv hapšenja Joanikija i sveštenika, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 18.11.2020. 20:43h

U slučaju šesnaestogodišnjeg Nikšićanina A.C. učesnika protesta protiv pritvaranja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) 13. maja u Nikšiću - policija je prekoračila ovlašćenja, a u Opštoj bolnici Nikšić nisu dali potpun i detaljan nalaz njegovih povreda, utvrdio je u svom izvještaju Ombudsman.

Izvještaj su danas predstavili iz koalicije "Mir je naša nacija", odakle pozivaju nadležne da se pozabave slučajem.

Okupljanje građana protiv pritvaranja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika SPC 13. maja ove godine u Nikšiću, preraslo je u nerede.

Te večeri policija je privela više od 30 građana, među kojima i šesnaestogodišnjeg A.C., prema kome su policijski službenici, piše u izvještaju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) prethodno prekoračili ovlašćenja.

"Činjenicu da je došlo do nečovječnog i ponižavajućeg postupanja policijskih službenika prema građanima utvrdila je ne ova ili neka druga partija već zvanična državna institucija, a to je institucija ombudsmana", rekao je Marko Mitrović, iz Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Nikšić.

U izvještaju Ombudsmana dalje stoji da je prema maloljetniku primijenjena nesrazmjerna sila, na šta je nakon događaja ukazao i njegov otac, navodeći povrede.

"Ima povredu čeone kosti, povrede u kosi i podliv gornje usne", rekao je Mile Cicmil, otac maloljetnika.

Ipak, postupajući ljekar, hirurg specijalista nije konstatovao sve nanešene povrede, niti ih opisao, dok je isti ljekar bio veoma detaljan opisujući povrede u slučaju policijskog službenika koga je navodno povrijedio maloljetnik, navodi Ombudsman.

Iz koalicije "Mir je naša nacija" pokazali su ljekarski izvještaj maloljetnika i tvrde da iza njega stoji direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin.

"Zbog slijepog služenja DPS-u ljekari gaze Hipokratovu zakletvu. Instrumentalizovani zdravstveni radnici ne pokazuju jednak tretman prema svima, pa je jedan pristup za policijske službenike, a drugi za građane odnosno maloljetnike", rekla je Ksenija Milović iz partije Demos.

"Pozivamo nadležnog tužioca da reaguje u svijetlu Člana 414. Krivičnog zakona. To je krivično djelo-falsifikovanje službene isprave", poručio je Mitrović.

Ašanin je u telefonskom razgovoru Televiziji Vijesti rekao da profesionalno i moralno stoji iza svakog svog izvještaja.

Ašanin dodaje da je mladića pregledao i specijalista za neurologiju, doktor Boro Perović i da je konstatovao da je neurološki nalaz uredan.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda na kraju preporučuje da Opšta bolnica u Nikšiću ubuduće tačno i blagovremeno dokumentuje medicinske dokaze koji ukazuju na eventualno zlostavljanje, a da Uprava policije bez odlaganja utvrdi odgovornost svih službenika koji su prekoračili ovlašćenja prema maloljetniku.

Bonus video: