problemi u najsjevernijoj opštini Crne Gore

Pet mjeseci bez sjednice SO Pljevlja: DPS ne vidi problem, iz opozicije govore da je lokalna vlast u krizi

"Nije usvojen ni jedan izvještaj o radu lokalnih javnih preduzeća, koji je trebao biti usvojen do 31 maja. Inače po tim izvještajima postoje veliki gubici koji dolaze i do cifre od pola do milion eura na godišnjem nivou i kumulativni gubitak od više miliona eura"

10531 pregleda 27 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Sjednica gradske skupštine u Pljevljima nije održana već pet mjeseci. U vladajućem DPS-u kazu da je posljednju, zakazanu za 5.novembar, spriječila korona dva odbornika

"Ne svojom voljom već voljom organa koji im je zabranio da napustaju mjesto boravka iz razloga što su zaraženi kovid 19 virusom", kazao je Igor Golubović, predsjednik Opštine Pljevlja.

"Kolege iz opozicije su bile i imale kvorum, ali mi nismo imali kvorum za održavanje, odnosno usvajanje odluka koje smo planirali", kazao je Dragiša Sokić, predsjednik SO Pljevlja

Opozicija tvrdi da je opštinski klub DPS-a na ovaj nacin zloupotrijebio funkciju predsjednika Skupštine, te da je korona samo izgovor za losu situaciju u doskora najjacoj stranci na drzavnom nivou. DPS-u je 30. avgusta, u odnosu na dvije godine ranije održane lokalne izbore, leđa okrenulo čak 4 hiljade glasača u PV. Da kola idu nizbrdo vidjelo se i kada su ih, dominantno zbog spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti, napustila dvojica odbornika.Oni su osnovali nezavisni klub.

Problem je I odbornik koji je otišao da radi u Njemačku, pa sve to u opoziciji vide kao razloge zbog kojih je vlast izgubila legitimitet da upravlja Opštinom.

"Bilo bi pošteno I odgovorno da oni svi do jednog podnesu ostavke umejsto što troše dragocjeno vrijeme građanima ove opštine i umjesto što su se opredilijeli da parazitiraju u ovoj opštini ne bi li jos koji mjesec obezbijedili funkcionerske plate za sebe", kazao je Vladislav Bojović iz DNP Pljevlja

"Mislim da je ovdje lokalna vlasti od izbora u krizi, odnosno da je maltene blokiran rad i u lokalnoj upravi i u lokalnoj samoupravi", kazao je Milan Lekić, NSD Pljevlja

U vladajućem DPS-u to ne misle.

"Aspolutno ne viidm problem u funkcionisanju lokalne vlasti", kazao je Golubović.

VIšemjesečno neodržavanje parlamenta dovelo je ipak do brojnih problema. Tako su dva komunalna preduzeća čiji je osnivač Opština, otišla u stečaj

"Očigledno da trpe zaposleni i trpe građani zbog toga što se ne ostvaruje funkcija lokalne uprave", kazao je Budimir Tanjević SNP Pljevlja.

"Nije usvojen ni jedan izvještaj o radu lokalnih javnih preduzeća, koji je trebao biti usvojen do 31 maja. Inače po tim izvještajima postoje veliki gubici koji dolaze i do cifre od pola do milion eura na godišnjem nivou i kumulativni gubitak od više miliona eura", kazao je Nikole Rovčanina, Demokrate Pljevlja.

Golubović ovo poriče i tvrdi.

"Da nikada ne stojimo bolje, da smo izvršili skoro 90 ako ne i 95 odsto obaveza iz kapitalnog budžeta, da su komunalna preduzeca osnažena dodatnom nabavkom opreme, da smo na zalost u dva preduzeća uveli stečaj, ne zato da bi ih uništili ne zato da onemogućimo njihov rad već da bi riješili nagomilane finansijske obaveze prije svega prema državi", kazao je Golubović.

U jednom su svi saglasni. Ukoliko se sjednica skupstine poslije pet mjeseci ne održi prijeti joj mogucnost prinudne uprave i raspuštanje , koje pokreće Vlada, što bi dovelo do vanrednih lokalnih izbora.

Takav scenario ne očekuju u DPS-u. Već naredni kolegijum na kojem će biti raspravljano i o uvođenju elektronskog glasanja, zakazan je za utorak.

Preporučujemo za Vas