Biciklistička staza prošla kroz park, preklapanje pješaka i biciklista se moglo izbjeći

"Dobili smo jednu prilično problematičnu obilaznicu oko ovog autobuskog stajališta. Koja je došla dublje u park nego što je trebalo, zauzela je pješačke staze, neravna je, prilično je nebezbjedna, možete vidjeti koliko je izdinuta iznad tla. Očigledno neko ko je to planirao, nije to vidio", rekao je Tofčevič

2867 pregleda 5 komentar(a)
Staza prolazi kroz park, Foto: Printscreen
Staza prolazi kroz park, Foto: Printscreen

Bez Strategije i Pravilnika o razvoju biciklizma, staza može proći i kroz park. Iako ovaj potez vide kao dobru volju gradskih vlasti, iz NVO Biciklo.me kažu da je nepromišljen.

"Dobili smo jednu prilično problematičnu obilaznicu oko ovog autobuskog stajališta. Koja je došla dublje u park nego što je trebalo, zauzela je pješačke staze, neravna je, prilično je nebezbjedna, možete vidjeti koliko je izdinuta iznad tla. Očigledno neko ko je to planirao, nije to vidio", rekao je Dejan Tofčevič iz NVO Biciklo.me.

Ova novoizgrađena biciklistička staza, ovdje u parku Ivana Milutinovića nedaleko od Ulice Kralja Nikole, nije dobro rješenje ni biciklistima ni pješacima.

"Često tuda prolazim, kao neka raskrsnica, zbunjuje me, i ne dopada mi se, ja kao pojedinac ne mogu ništa, to je neko projektovao, uzeo pare", kaže jedan od građana.

Iz Sekretarijata za saobraćaj objašnjavaju da su htjeli biciklistima omogućiti sigurnije povezivanje staza iz Ulice Kralja Nikole ka Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

"Da bi se izbjegla potencijalno opasna situacija, pribjeglo se bezbjednijem rješenju - odnosno isključenjem biciklističke trake prije autobuskog stajališta. Zato biciklistička traka dalje vodi kroz park, kako bi se povezao postojeći koridor biciklističkih traka. Imajući navedeno u vidu, a naročito prostornu ograničenost za definisanje biciklističke trake, neminovno je došlo do preklapanja - odnosno kontakta pješačkih i biciklističkih traka", navodi se u njihovom saopštenju.

Zato Tofčević objašnjava da se preklapanje pješaka i biciklista moglo izbjeći – te da je sve moglo drugačije izgledati.

"Ova staza bi se kretala sasvim drugačije, išla bi istočnom ivicom parka, i pješačke staze ne bi bile uzurpirane. Takođe, kvalitet samih staza, površina, da se bolje obrađuje, potrebno je da biciklista odlučuje o tome, jer ovakve neravnine na stazi su neprihvatljive", smatra Tofčević.

Iz NVO Biciklo.me nadaju se skorijem usvajanju Pravilnika o izgradnji biciklističke infrastrukture, koji se čeka još od 2019. godine, kako se staze ubuduće ne bi radile stihijski već planski.

Bonus video: