Protest građana ispred bolnice u Baru, od Vlade traže hitnu reakciju

Porodice i prijatelji preminulih tvrde i da barski ljekari nisu pokazali saosjećajnost već otpor i aroganciju kada god su željeli da se informišu o stanju pacijenata

17077 pregleda 361 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Porodice preminulih, koji su liječeni u barskoj bolnici od COVIDA-19, neće podnositi krivične prijave protiv menadžmenta ove zdravstvene ustanove, ali očekuju da tužilaštvo ispita način liječenja u regionalnom kovid centru za primorje.

"Mi smatramo na osnovu svega što je rečeno i na osnovu svega što se desilo i iskaza svih familija, da će samo tužilaštvo i nadležne institucije pokrenuti neophodne postupke", kazala je za TV Vijesti Milanka Kruta.

Porodica Pepeljak podnijela je krivičnu prijavu protiv bolnice u Baru i NN lica, još u junu, kada je preminuo 49-godišnji Safet Pepeljak. Njegov brat tvrdi da ima dokaze za neadekvatno liječenje, ali je tužilaštvo odbacilo ovaj slučaj.

"Tužba je vraćena, neosnovana, bez elemenata. Imam sve crno na bijelo, sve sam to ponio tužiteljki, zvučne zapise isto. Meni je tužiteljak rekla to je krivično djelo, možete da odgovarate za to što sam snimao taj razgovor. Uglavnom završilo se, što bi se reklo “pojeo vuk magarca”. Problem je znači u ustanovi, ali i tužilaštvu, više u tužilaštvu nego ovoj ustanovi, jer da nije takvog tužilaštva i suda, ne bi ni toga bilo ovdje", rekao je Samir Pepeljak.

Slučajeva nebrige i neadekvatnog liječenja je previše, ističu građani.

Porodice preminulih smatraju da u doba epidemije nije, kako kažu, zakazao samo menadžment bolnice u Baru.

"Menadžment bolnice barske snosi veliku odgovornost, a isto tako i tadašnje Ministarstvo zdravlja, nadležne zdravstvene inspekcije koje nijesu dovoljno dobro obavile posao", kazala je Kruta.

Oni osim odgovornosti za smrt vise pacijenata traže i smjenu rukovodstva u bolnici u Baru kao i hitno dovođenje pulmologa i drugih stručnih ljekara. Očekuju brzu reakciju nove ministarke zdravlja.

"Tražićemo od nadležnih da postavi novi tim, koji će imati sve potrebne kvalifikacije za liječenje kovid bolesnika", rekla je Kruta.

Porodice i prijatelji preminulih tvrde i da barski ljekari nisu pokazali saosjećajnost već otpor i aroganciju kada god su željeli da se informišu o stanju pacijenata.

Direktor barske bolnice u Baru Dragoslav Tomanović koji je na bolovanju, danas nije bio spreman za bilo kakav komentar povodom protesta građana, a njegova zamjenica, na koju je uputio Televiziju Vijesti nije se javljala ne telefonske pozive.

Bonus video: