Sekcija plivanja organizovana uprkos izazovnoj godini: Kratak bijeg od obaveza i stvarnosti

"Bilo koja fizička aktivnost da se održava i u toku pandemije, a plivanje je dokazano da nije opasno, jer mislim da je skroz okej što smo u vodi i što se takmičimo", kaže Saša

5318 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Iako je pandemija koronavirusa zaustavila broje aktivnosti, učenici podgoričke Gimnazije, zajedno sa profesorima, svojim primjerom dokazuju da gdje postoji volja, tu je i način.

Okupljeni oko zajedničkog cilja, i u ovoj izazovnoj godini, uspješno organizuju sekciju plivanja, u skladu sa preporukama. Četvrta, ujedno i posljednja u ovom polugodištu, bila je prilika da odmjere svoje vještine u bazenu. Evo ko je bio najbolji.

Talentovana Saša Živaljević, ne krije zadovoljstvo što su, makar na kratko, učionice i svoje domove, zamijenili bazenom.

"Bilo koja fizička aktivnost da se održava i u toku pandemije, a plivanje je dokazano da nije opasno, jer mislim da je skroz okej što smo u vodi i što se takmičimo", kaže Saša, učenica Gimnazije "Slobodan Škerović"

Svakodnevno praćenje nastave, trud koji ulažu, posebno u ovom periodu polugodišta, kažu učenici, itekako utiče na njihovo raspoloženje. Zato ovu sekciju doživljavaju kao kratak bijeg od obaveza i stvarnosti.

"Trudim se da što više učestvujem u vannastavnim aktivnostima, ova fizička aktvinost je veoma zdrava, kako za nas, tako i za školu, jer imamo razna takmičenja sa drugim školama. Prošle godine smo imali sa Budvom", priča učenik Balša Jovović.

Lazar Čađanović ističe da je plivanje veoma dobro za sve mlade ljude, "posebno sad u doba korone da održavamo fizičku aktivnost, plivanje je jako zdravo, ja sam član ove sekcije tri godine i ovo je jako dobro."

Svjesni koliko je ovaj period izazovan za sve, posebno za djecu, profesori se trude da ih ovakvim treninzima, vrate zdravim stilovima života.

"Vidjeli smo kako ovo funkcioniše u Finskoj, Danskoj, i došli smo na ideju da i našoj djeci pružimo nešto tako, a sve je ovo proisteklo iz predmeta Zdravi stilovi života. Znamo koliko je ta fizička aktivnost doprinosi njihovom zdravlju, jačanju imuniteta, što je nabolji odbrambeni mehanizam u ovom periodu", rekao je Marko Rajković, profesor fiičkog vaspitanja.

I mada su svi ujedninjeni u bazenu, kako bi se jačao takmičarski duh, na četvrtom treningu, ujedno i posljednjem u ovom polugodištu, organizovano je takmičenje između polaznika sekcije, u skladu sa preporukama.

Prva mjesta osvojili su Balša Jovović i Saša Živaljević, drugoplasirani su Nikša Bojanić i Anastasija Vukašinović, dok su se bronzanom medaljom okitili Vladimir Krstić i Katarina Perović.

Bonus video: