Ostavka Vesne Medenice: Trule daske nisu uklonjene već samo dobro našminkane

"Danas je sudstvo efikasno, digitalizovano, značajno podmlađeno na ključnim pozicijama i zastupljeno u svim međunarodnim pravosudnim tijelima i u vremenu pandemije, sa 100.1% efikasnosti na nivou svih sudova u Crnoj Gori, što je rezultat za respekt", istakla je Medenica

53468 pregleda 267 reakcija 52 komentar(a)
Medenica, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Medenica, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dvadesetak minuta prije 11 sati iz Vrhovnog suda stigla je potvrda onog što se mjesecima najavljivalo.

Dugogodišnja šefica crnogorskog pravosuđa Vesna Medenica podnijela je ostavku uz poruku da ostavlja sudstvo u odličnom stanju.

"Danas je sudstvo efikasno, digitalizovano, značajno podmlađeno na ključnim pozicijama i zastupljeno u svim međunarodnim pravosudnim tijelima i u vremenu pandemije, sa 100.1% efikasnosti na nivou svih sudova u Crnoj Gori, što je rezultat za respekt", istakla je Medenica.

Respekt je u završnom obraćanju imala za kolege i njihov rad ali ne i za pojedine medije i nevladine organizacije.

"Moram primijetiti da su nevladine organizacije i sa njima povezani mediji, u kontinuitetu stvarali ambijent, pogodan za podrivanje autoriteta nosilaca sudijske funkcije i negaciju svih postignutih rezultata rada. U tom kontekstu, data je povoljna osnova za politički pritisak na sudstvo, tokom prethodne dvije godine", rekla je Medenica.

Medenica odlazi nakon smjene trodecenijske vlasti, a prvi put je za predsjednicu Vrhovnog suda izabrana prije 13 godina i to nakon čuvene izjave tadašnjeg predsjednika parlamenta Ranka Krivokapić da u sudstvu postoje trule daske.

"Kao prva predsjednica Vrhovnog suda u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori, imala sam privilegiju i dužnost, da utičem na postupak sazrijevanja sudstva. Činjenica da na počasnom zidu fotografija predsjednikâ, stoji jedan ženski lik, daje nadu svim ženama i djevojčicama u Crnoj Gori da možemo obavljati najviše funkcije u državi", kazala je Medenica.

Da li je Medenica ispunila očekivanja nekadašnjeg šefa parlamenta ali i građana?

Krivokapić je tada, odgovarajući na pitanje koji učinci su preporučili Medenicu, kazao da su to – optužnice za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića i urednika dnevnog lista "Dan" Duška Jovanovića, dok je bila vrhovna državna tužiteljka.

15 godina kasnije, sudski postupak za ubistvo Šćekića i dalje traje, dok je za ubistvo Jovanovića osuđena samo jedna osoba i to kao saizvršilac.

Tako se vremenom u dijelu javnosti stvorio utisak da trule daske nisu uklonjene već samo dobro našminkane.

To se pokazalo i kada su počele da padaju optužnice u slučajevima "Šarić" i "Kalić".

"Ne osjećam moralnu odgovornost. Kad bi svaki predsjednik Vrhovnog suda osjećao moralnu odgovornost jer optužnica nije dovela do osuđujuće presude, ne bi imali nijednog predsjednika Vrhovnog suda u Evropi. Nije svaka optužnica i osuđujuća presuda", rekla je Medenica 24. aprila 2018.

Ostaće upamćena i po tome što je svako komentarisanje presuda od strane političara ili javnosti smatrala direktnim pritiskom na pravosuđe.

"Što se tiče komentara presude on ne postoji, komentar može da da samo sud kroz svoju zakonitu odluku", kazala je Medenica 4. aprila 2011.

Zakonita je za nju bila odluka da nakon dva predsjednička mandata i u julu prošle godine treći put bude izabrana za šeficu pravosuđa.

Kritike Evropske komisije i dijela javnosti zbog toga, žestoka polemika sa nekadašnjim ministrom pravde Zoranom Pažinom, - ništa od toga nije uticalo na Medenicu da promijeni svoje mišljenje.

"Smatrala sam da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen, te da ne postoji koncentracija moći predsjednika suda, imajući u vidu njegove nadležnosti koje su važećim Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisane. Sklona sam i dalje tom mišljenju", rekla je Medenica.

Do izbora novog predsjednika na čelu Vrhovnog suda privremeno će biti dosadašnja zamjenica Medenice, sutkinja Stanka Vučinić.

Povezani članci

30. Decembar 2020.

Vesna Medenica podnijela ostavku

Bonus video: