Vesna Medenica podnijela ostavku

"Kao prva predsjednica Vrhovnog suda u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori, koja se prvi put, po slovu Ustava zasniva na vladavini prava, i XV predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore od njegovog osnivanja 1945. godine, imala sam privilegiju i dužnost, da utiče na postupak sazrijevanja sudstva"

79995 pregleda 3448 reakcija 237 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnijela je ostavku.

"Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnijela prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rješavanju pitanja izbora predsjednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore", saopštila je nakon Opšte sjednice Vrhovnog suda, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Ona je kazala da je smatrala da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen.

"Vrijednosti, kojima sam se rukovodila kada sam prethodne godine podnijela prijavu na javni oglas za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore bile su usmjerene na nastavak i unapređenje nezavisnosti, samostalnosti, odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva. Smatrala sam da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen, te da ne postoji koncentracija moći predsjednika suda, imajući u vidu njegove nadležnosti koje su važećim Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama propisane. Sklona sam i dalje tom mišljenju " saopštila je Medenica.

Ona je istakla da je "kao prva predsjednica Vrhovnog suda u nezavisnoj i suverenoj Crnoj Gori, koja se prvi put, po slovu Ustava zasniva na vladavini prava, i XV predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore od njegovog osnivanja 1945. godine, imala sam privilegiju i dužnost, da utiče na postupak sazrijevanja sudstva".

"Koje u međunarodno priznatoj državi, mora biti samostalno i nezavisno. To je bio dug prema svim ranijim predsjednicima najvišeg suda, tradiciji, društvu i porodici. Činjenica da na počasnom zidu fotografija predsjednikâ, stoji jedan ženski lik, daje nadu svim ženama i djevojčicama u Crnoj Gori da možemo obavljati najviše funkcije u državi profesionalno i potpuno posvećeno, a uz spremnost na velike izazove, žrtve i odricanja " kazala je ona.

Ona ističe da početak rada u sudstvu i u ovom sudu nije bio lak.

"Naprotiv, sudovi su bili pod teretom ogromnog broja neriješenih predmeta. Na nivou svih sudova, samo je 27% bilo riješenih predmeta, više od 60.000 predmeta je bilo starije od 3 gpodine, a 350.000 je bilo predmeta izvršenja na čekanju. Samo je nešto manje od 30% predmeta završavano u roku od 3 mjeseca, a prosječno je postupak trajao po žalbama 3 godine i 7 mjeseci. Samo u jednom sudu, 1.370 odluka je čekalo više od godinu dana da budu pismeno izrađene. Danas je slika drugačija. Više od 60% predmeta se završava u roku od 3 mjeseca, prosječno vrijeme trajanja postupka po žalbi je 120 dana, ostalo je nešto manje od 2.000 predmeta izvršenja, kao i predmeta starijih od 3 godine - 2.900, odnosno 0,004 na 100.000 stanovnika (mjereći po CEPEJ standardima), a samo 0,05% odluka je izrađeno van zakonskog roka sa neznatnim kašnjenjem. U Vrhovnom sudu Crne Gore prosječno postupak traje 50 dana. Ovi rezultati su postignuti na osnovu korišćenja mehanizama za povećanje broja sudija, upućivanje sudija u druge sudove, uvođenja prekovremenog rada i delegacije predmeta. Sudije, koje su postupale protivzakonito i neefikasno, bile su udaljene od vršenja dužnosti sudije" kazala je Medenica.

Povezani članci

30. Decembar 2020.

Medenica sjutra objavljuje odlazak?

Bonus video: