Ambasadori nijesu došli na konsultacije u MVP

Iz MVP poručili da neodazivanje na konsultacije, bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti.

11650 pregleda 17 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Koliko se, od ukupno 38 ambasadora i diplomatsko-konzularnih predstavnika, odazvalo pozivu Ministarstva vanjskih poslova da do danas dođu u Crnu Goru radi konsultacija, nije poznato.

Jedino što jeste - je da ambasadorskih konsultacija danas nije bilo.

Nakon medijskih spekulacija da se svi ambasadori neće odazvati pozivu, Ministarstvo je juče poručilo da neodazivanje na konsultacije, bez opravdanog razloga, predstavlja težu povredu službene dužnosti.

Iz DF-a u međuvremenu traže od ministra Đorđa Radulovića da nastavi čišćenje diplomatske mreže od ambasadora koji su, kako kažu, podržavali paljenje hramova tokom prošlogodišnjih litija.

"Javnost se sjeća skandala koji su prije nešto više od godinu dana napravili ambasadori Miodrag Vlahović, Željko Perović i Nebojša Kaluđerović, koji su platili novčanu kaznu svojoj koleginici iz MVP koja je javno pozivala da se u Crnoj Gori spaljuju hramovi SPC, zajedno sa vjernicima u njima. Javno pitam ministra Radulovića, koji je kao funkcioner MVP tada ćutao o ovom skandalu - šta to treba još da urade ova trojica ambasadora da bi bili smijenjeni", kazao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

I Pokret za promjene poručuje Raduloviću da se ne smije stati na opozivu sedam ambasadora, i traže smjenu ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Milice Pejanović Đurišić, i ambasadora Vujice Lazovića, Nebojše Kaluđerovića, Željka Perovića i Vladimira Beratovića jer tvrde da je bivši režim diplomatsko-konzularnu mrežu koristio za zbrinjavanje istrošenih političara i partijskih vojnika.

Predsjednik države Milo Đukanović odbio je da potpiše smjenu sedam ambasadora, a u Vladi su taj potez označili kao opstrukciju.

Radulović je prije par dana, tokom zvanične posjete Berlinu, objašnjavao šta Vlada misli kada kaže da su ambasadori, za koje je pokrenula opoziv, nanijeli štetu državi.

"Ako napadate komesara Varheljija, a EU je jedan od najvažnijih prioriteta, to se može doživjeti kao šteta. Isto tako, ako neko ne govori nijedan strani jezik, a sjedi kao ambasador ne radeći ništa, I to je šteta po imidž vaše države. Onda, ukoliko je neko politički pristrasan i podržava jednu ili drugu stranu tokom političkih kampanja u Crnoj Gori, i to je vrsta štete", rekao je Radulović.

Ponovio je i kako Zakon o vanjskim poslovima propisuje 30 odsto političkih imenovanja na ambasadorskim pozicijama, a Crna Gora ih trenutno ima duplo više, oko 60 odsto.

Bonus video: