ministraka zdravlja u bojama jutra

Borovinić Bojović: Razmatramo donošenje rigoroznijih mjera, Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere

"Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinusoide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd."

74669 pregleda 1011 reakcija 150 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Borovinić Bojović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 02.03.2021. 11:37h

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je u u Bojama jutra na TV Vijesti da smo svi sjedoci da cijela situacija sa koronom koja je zahvatila svijet traje od 16. marta.

"Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinusoide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd. Sve je to svojestveno svakom ovakvom virusu. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da imamo pojavu novih mutagenih oblika virusa, a to znači veći stepen zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou i popunjenost bolničkih kapaciteta.

"Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mjera", kazala je ministarka.

Ministarka je rekla da narednih dana može doći do pooštravanja mjera protiv koronavirusa.

Kako je objasnila veliki broj žrtava u posljednje vrijeme je nažalost očekivan jer je broj pacijenata na bolničkom liječenju u porastu.

Kazala je da se poboljšanje epidemiološke situacije ne može očekivati dok se god budu kršile mjere.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktivnim mjerama, ona ja odgovorila da način donošenja mjera nije proizvoljan.

"Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada smatramo da treba postaviti rigoroznije mjere, kako bi se poštedjeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika. Shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih, odnosno ozbiljnijih mjera" kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su sa opštinskim timovima za zaštitu i spašavanje imali sastanke na temu propisivanja mjera. “Kontrole poštovanja mjera su negdje zatajile", rekla je Borovinić Bojović.

"Ako imate crveno, odnosno alarmantno polje onda se donese mjere koje štite mjesta i gradove na 150 kilometara radijusa. Mjere za Opštine Tuzi bile su propisane i za Bar i za Danilovgrad. Imamo opštinske timove za zaštitu i spašavanje i sa njima smo imale sastanke na temu propisivanja mjera. Kontrola poštovanja mjera su negdje zatajile", kazala je Borovinić Bojović.

Komentarišući nepoštovanje mjera, rekla je da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere i dati primjer ostalim građanima da to čine.

"Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mjere", poručila je ona

Vjeruje da ćemo biti svjedoci poštovanja mjera kako od premijera, pripadnika Vlade, te drugih političkih ličnosti.

"Svi smo u ovome zajedno i jednako izloženi", kazala je Borovinić Bojović.

Kazala je da planiraju pooštrovanje kontrole mjera u Nikšiću, s obzirom na to da je nizak nivo poštovanja mjera u predizbornoj kampanji.

"Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji poštuju mjere", poručila je Borovinić Bojović.

Najavila je i da sjutra stiže 30.000 vakcina iz Kine dok sa Rusijom pregovaraju o još 200.000.