Gradovi se zatvaraju zbog korone, a političari masovno krše mjere

Maske se ne nose, ne poštuje se distanca...

54608 pregleda 1132 reakcija 103 komentar(a)
Krivokapić u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: MCP
Krivokapić u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: MCP

Loše epidemiološko stanje u Crnoj Gori, zbog kog je danas "zatvoreno" još nekoliko gradova, nije spriječilo premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da bez maske i propisane distance prisustvuje Svetosimeonovskom saboru u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Krivokapić u Hramu Hristovog Vaskrsenja
Krivokapić u Hramu Hristovog Vaskrsenjafoto: MCP

Time su prekršene mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa, a predsjednik Vlade se već jednom izvinio zbog kršenja zdravstvenih propisa.

Saboru su kako piše na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) prisustvovali pored Krivokapića, prisustvovali i generalni sekretar Vlade Božidar Milonjić i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Prema mjerama koje je donijelo Ministarstvo zdravlja vjerske obrede uz prisustvo vjernika, u vjerskom objektu, moguće je obavljati uz obezbjeđivanje najmanje 10m2 prostora po osobi. Obavezno je nošenje maske i održavanje distance od dva metra. Zabranjeno je dodirivanje ili bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe. Vjerske zajednice su obavezne da odrede jedno ili više lica koja će vršiti kontolu, prilikom održavanja vjerskih obreda. Zabranjeno je zadržavanje duže od 30 minuta.

Loše zdravstveno stanje u Crnoj Gori nije zaustavilo ni partije da u predizbornoj kampanji u Nikšiću organizuju nekoliko okupljanja mimo propisa.

Ranije danas, na nikšićkom trgu ispred kancelarije Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) se okupilo oko stotinu građana koji uglavnom nisu držali distancu kako bi potencijalno zaštitili sebe i druge od koronavirusa.

Okupljeni ispred opštinskog odbora DPS-a u Nikšiću
Okupljeni ispred opštinskog odbora DPS-a u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

Kršenje protivepidemijskih mjera je zabilježeno i na političkom skupu "Za budućnost Nikšića" u Vraćenovićima, gdje je bez držanja distance rijetko ko nosio masku.

To nije omelo nosioca liste Marka Kovačevića i predsjednika jedne od članica ove koalicije Nove srpske demokratije (NSD) Andriju Mandića da pošalju političke poruke.

Sa skupa koalicije 'Za budućnost Nikšića' u Vraćenovcima
Sa skupa koalicije "Za budućnost Nikšića" u Vraćenovcimafoto: Za budućnost Nikšića

Uprkos mjerama protiv Kovid-19, "karavan mira" koalicije „Mir je naša nacija – zaokruži slobodu“ na čelu sa nosiocem liste i poslanikom Momom Koprivicom i liderom Demokrata i predsjednikom Skupštine Aleksom Bećićem posjetio je više nikšićkih naselja.

Sa njima je bila i savjetnica premijera Gordana Radović u ime pokreta "Ne damo Nikšić".

Na fotografijama koje su podijelili se vidi da ima više od 25 ljudi koliko je propisano mjerama.

Koalicija 'Mir je naša nacija - zaokružiu slobodu' u predizbornoj posjeti Nikšića
Koalicija "Mir je naša nacija - zaokružiu slobodu" u predizbornoj posjeti Nikšićafoto: Demokrate/Twiter

Ranije danas, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je nedopustivo da se u složenoj epidemiološkoj situaciji, uprkos stalnim upozorenjima zdravstvenih stručnjaka, u Nikšiću "nerazumno i nesavjesno" krše mjera i time "svjesno ugrožavaju zdravlje i životi stanovnika ovog grada".

Oni su u svom saopštenju upozorili na okupljanje pristalica DPS.

"Ovo je dokaz koliko jedan od nosilaca liste Demokratske partije socijalista dr Jevto Eraković, koji se mjesecima poziva na etičnost i stručnost i oštro kritikuje sve napore države da se izbori sa epidemijom, ustvari misli na zdravlje građana", saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Iz DPS su povodom toga između ostalog poručili da bi "nekog ko ima obraz, bilo sramota, da sa memoranduma Ministarstva zdravlja šalje stranačka, licemjerna saopštenja".

Prilikom predaje lista za lokalne izbore koji se u Nikšiću održavaju 14. marta skoro sve partije i koalicije su kršile mjere.

U Nikšiću je sinoć organizovana bakljada i vatromet ispred Centra bezbjednosti (CB), a i na tom okupljanju se nije držala distanca i bilo je više od 25 ljudi.

Detalj ispred CB Nikšić
Detalj ispred CB Nikšićfoto: Instagram

Bonus video: