Drobnjak: Preko 90% anketiranih žena iz politike je reklo da je trpjelo nasilje, to je alarmantno

"Ono što jeste zabrinjavajuće jeste da posljednjih godina raste nivo nasilja nad ženama. Ono što je važno jeste da su žene iz politike, iz javnog života se osnažile i progovorile o nasilju koje one trpe, radeći ovaj posao"

4752 pregleda 1 komentar(a)
Drobjak, Bošnjak i Raičević u Bojama jutra TV Vijesti, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Drobjak, Bošnjak i Raičević u Bojama jutra TV Vijesti, Foto: Screenshot/TV Vijesti

U Crnoj Gori se i dalje istrajava na obračunu sa ženama, posebno onima koje zauzimaju visoke politicke i javne funkcije.

Na inicijativu prve potpredsjednice Skupštine u istoriji crnogorskog višestranačja, Branke Bošnjak, u Skupštini Crne Gore formiran je Ženski klub, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Povezani članci

05. Mart 2021.

Formiran Ženski klub

Bošnjak je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti kazala da su poslanice ovog saziva rodno osviješćene i politički ostvarene i da je sigurna da je mnogo tema koje ih spajaju a mnogo manje onih koje ih razdvajuju.

"Nažalost u odnosu na kraj prošlog saziva, imamo manje žena nego sto smo imali. Čini mi se da će baš taj Ženski klub poslati poruku jedinstva i solidarnosti i pokazaće da žene umiju i da će imati niz aktivnosti koje će imati konkretne rezultate. Tim našim aktivizmom pokušaćemo da nadomjestimo što je manji broj u odnosu na prošli saziv", dodaje Bošnjak.

Nada Drobnjak, bivša predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost kaže da se o položaju žena više priča i tema je postala vidljiva.

"Ono što jeste zabrinjavajuće jeste da posljednjih godina raste nivo nasilja nad ženama. Ono što je važno jeste da su žene iz politike, iz javnog života se osnažile i progovorile o nasilju koje one trpe, radeći ovaj posao. Prije par dana je predstavljeno istraživanje koje je radila Ženska politička mreža, koje šalje zabrinjavajuće poruke. Podatak da preko 90% anketiranih žena iz politike reklo je da je trpjelo neki vid nasilja, je alarmantan", dodaje Drobnjak

Maja Raičević iz Centra za Ženska prava kaže da je sada red na nas da djevojčicama koje dolaze ostavimo neki bolji svijet koji će one unapređivati.

"Ove godine smo započeli od 1. marta, svaki dan nosi posebni vizual i posebnu poruku. Svaki dan imamo novu temu, sve teme koje su obrađene tokom predhovne nedelje tiču se svarnih problema žena u Crnoj Gori. U ovom trenutku zastupamo preko 200 žena koje su nam se obratile za pomoć sa najrazličitijim problemima, od nasilja, alimentacije, kršenja radnih prava itd. Pa smo nekako sve te poruke spakovali u ovaj digitalni marš. Imali smoi potrebu da se zahvalimo svim ženama koje su na svojim leđima iznijele teret pandemije", ističe Raičević.

Bonus video: