sporazum potpisalo svih 20 poslanica

Formiran Ženski klub

Klubom će rukovoditi Kolegijum koga će činiti predstavnice svih klubova poslanika, a kopredsjedavati potpredsjednica Skupštine i predstavnica najbrojnijeg poslaničkog kluba iz opozicije. Odluke će se donositi konsenzusom

18055 pregleda 140 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

U Skupštini Crne Gore danas je formiran Ženski klub, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu.

Događaj je organizovan danas i nije bio otvoren za javnost, zbog epidemioloških mjera.

Sporazum o formiranju Ženskog kluba potpisalo je svih 20 poslanica 27. saziva Skupštine Crne Gore. Ciljevi i principi Kluba su afirmacija rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja; podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu; unaprjeđenje položaja žena u svim sferama društva i podsticaj i unaprjeđenje solidarnosti i humanosti, promovisanje volonterizma i međusobnog pomaganja, saopšteno je iz Parlamenta.

Klub će ciljeve realizovati, kako se navodi, kroz unaprjeđenje zakonskog okvira koji se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja i u svim sferama društva, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, socio - ekonomsko osnaživanje žena, ravnopravni položaj žena na tržištu rada. Zatim za bolju zdravstvenu zaštitu žena, posebno onih u ruralnim područjima, kao i druge zadatke za koje se ocijeni da su neophodni, odnosno korisni za ostvarivanje ciljeva Kluba.

Klubom će rukovoditi Kolegijum koga će činiti predstavnice svih klubova poslanika, a kopredsjedavati potpredsjednica Skupštine i predstavnica najbrojnijeg poslaničkog kluba iz opozicije. Odluke će se donositi konsenzusom. Klub će biti otvoren za saradnju sa civilnim sektorom, partnerima iz međunarodne zajednice i svima onima sa kojima dijeli iste ciljeve.

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak (Pokret za promjene) inicijatorka je osnivanja kluba.

Ona je rekla da je kao prva potpredsjednica Skupštine odlučila da svojim aktivizmom doprinese većoj vidljivosti žena na političkoj sceni. Istakla je da će formiranje Ženskog kluba, kao zajednički, nadstranački politički aktivizam, biti snažna poruka jedinstva i ženske solidarnosti i da će imati značajne i vidljive rezultate na polju rodne ravnopravnosti:

„Ponosna sam što je ova generacija poslanica, svojom političkom zrelošću i rodnom osviješćenošću uspjela i pokazala da možemo da iskoračimo iz stranačkih ograda i ujedinimo se, u realizaciji zajedničkih, ženskih, ciljeva. Uvijek sam vjerovala, da postoji mnogo više onoga što nas spaja, nego onog što nas razdvaja i znala sam da poslanice ovog saziva imaju integritet i političku snagu da to iznesu i da kanališu svoje znanje, iskustvo i energiju na ono od čega će korist imati žene a time i crnogorsko društvo,“ prenosi Skupština.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Skupština Crne Gore

Poslanica Aleksandra Vuković (DPS) je, kako se navodi, istakla važnost zajedništva u borbi za dostojanstvo žena u Crnoj Gori: „Važno je što smo danas ođe, bez obzira na velike političke i ideološke razlike, da krenemo u novi vid borbe za prava građanki koje su nas birale. One su u našem fokusu, bitni su nam njihovi problemi i izazovi i to je ono što mora da nas spoji i nadraste sve naše razlike. Osnivanjem Kluba žena mi rušimo u Crnoj Gori svojstvene zidove i ukidamo predrasude, ovo je kamen temeljac za most koji će biti primjer i drugim političarima. Mi živimo u maloj zajednici da bi razlike i razdori medju nama bili veliki.“

Vuković
Vukovićfoto: Skupština Crne Gore

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, čestitala je formiranje Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore i istakla da se radi o istorijski važnom događaju, koji se dešava u godini kada obilježavamo desetogodišnjicu uvođenja kvota za manje zastupljeni pol: „U vremenu podjela , povećanih društvenih tenzija, u vremenu suočavanja sa ekonomskim , zdravstvenim i socijalnim posledicama pandemije, osnivanje Ženskog kluba šalje snažnu poruku solidarnosti i zajedništva, daje primjer kako se različite političke akterke mogu udružiti u stvaranju boljeg društvenog ambijenta za ostvarivanje participativne demokratije i ravnopravnosti – u stvaranju parlamenta koji će biti istinski predstavnički dom svih naših građanki i građana.”

Raičević
Raičevićfoto: Skupština Crne Gore

Svečani događaj potpisivanja Sporazuma je realizovan u saradnji sa Centrom za ženska prava, a uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kao i predstavnice diplomatskog kora u Crnoj Gori, među kojima i ambasadorka Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Nj.E. Karen Medoks.

Preporučujemo za Vas