Mihailović: "Plantaže" na prag stečaja doveli koronakriza i gubitak ruskog tržišta, stečaj ne dolazi u obzir

Za prethodna dva mjeseca, "Plantaže" su, kaže Mihailović, uspjele da prihoduju svega milion eura

34712 pregleda 773 reakcija 123 komentar(a)
Mihailović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Mihailović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok analiza Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede pokazuje da je za krah kompanije "Plantaže" odgovorno višegodišnje rasipanje i nemar, predsjednik Odbora direktora ove kompanije Božo Mihailović u razgovoru za Televiziju Vijesti kaže da su na prag stečaja kompaniju doveli koronakriza i gubitak ruskog tržišta.

Mihailović od države traži hitnu pomoć od pet miliona eura, navodeći da stečaj ne dolazi u obzir.

"Uvođenjem stečaja u kompaniju "Plantaže 13. jul" ne bi dobili ništa, samo bi izgubili kompaniju", kaže Mihailović u razgovoru za Televiziju Vijesti.

To je njegov komentar na ovonedjeljni stav izvršnog direktora kompanije Miroslava Vukovića, iznijet u pismu predstavnicima sindikata da nema novca za isplatu zarada i da je firma na pragu odlaska u stečaj, ukoliko od države hitno ne stigne značajnija pomoć .

"Moje je mišljenje da o tome ne treba da se razmišlja, ne smije da se razmišlja i nema potrebe da se razmišlja. Kompaniji sada treba iznos od otprilike nekih pet miliona eura da bi mogla da zatvori trenutne probleme likvidnosti. Kompaniji sada treba pomoć, u smislu finansija, ne mora da bude bespovratna. Kompanija će biti u situaciji da sve to vrati kad tržište bude funkcionisalo", istakao je Mihailović.

Za prethodna dva mjeseca, "Plantaže" su, kaže Mihailović, uspjele da prihoduju svega milion eura.

Problemi su, priznaje, rezultat pogrešnih odluka iz prošlih godina ali su najviše posljedica korona krize,kao i gubitka ruskog tržišta.

"Kompanija je pored toga što je prošle godine izgubila 11,5 miliona eura, zbog gubitka ruskog tržišta u protekle četiri godine izgubila još 16 miliona eura. Dakle, to skupa čini 90 odsto prodaje kompanije u jednoj godini u normalnim uslovima", rekao je Mihailović.

Iz resornog ,Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, odgovorili su Televiziji Vijesti da su u toku pregovori o rješavanju problema u "Plantažama",te da je u to uključeno i Ministarstvo finansija.

I dok Mihailović predlaže da se krediti kompanije, u vrijednosti oko 20 miliona eura, objedine a njihova otplata prolongira, u Vladi smatraju da je pored novčane pomoći, "Plantažama" potrebna korjenita reforma.

"Plantaže su primjer jednog bahatog rukovođenje, lošeg upravljanja i tako dalje. U "Plantažama" je neophodno jedno veliko restrukturiranje. Imali smo razgovor i sa određenim međunarodnim finansijskim organizacijama u vezi pomoći koja nam je neophodna u restrukturiranju "Plantaža" i sasvim sigurno da će se u taj proces krenuti jako brzo", istakao je Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja 13. marta 2021.

Nakon najave Vladine pomoći, i uprava kompanije je, ako je suditi po odgovoru koji smo od njih dobili, odustala od razmišljanja o stečaju.

"Plantaže, s obzirom na ne male kompanijske kapacitete i potencijale, kao i iskazanu volju Vlade Crne Gore, teško da mogu doći u tu poziciju", kazali su iz uprave "Plantaža".

A kapaciteti su takvi da u ovom trenutku imaju 20 miliona litara zaliha vina, što prema mišljenju predsjednika Odbora direktora daje nadu za oporavak.

"Te zalihe vina nisu zalihe banana da se mogu pokvariti preko noći, niti su zalihe građevinskog materijala pa da mogu da stoje vječno. Kompanija globalna, evropska, svjetska, tržišna samo čeka da proradi tržište i mi smo tada, narodski, na zelenoj grani", rekao je Mihailović.

Iako u javnosti prepoznate i kritikovane zbog visokih zarada – posebno rukovodnog kadra, "Plantaže" su došle u situaciju da oko 600 zaposlenih već dva mjeseca nije primilo platu.

Mihailović ipak uvjerava da nema razloga za brigu.

"Radnici će dobiti svoje plate, to je nesporno, samo je pitanje dinamike. Imao sam juče razgovore sa izvršnim direktorom da se što je moguće prije isplati zarada", kazao je on.

Sindikat, odgovaraju još iz Uprave, nije odgovorio na pismo direktora Vukovića, kojim ih je obavijestio da je trenutno besmisleno razgovarati o povećanju koeficijenata zarada.

Bonus video: