Tržni centri ne rade, zakupci zabrinuti kako da izmire troškove

"Trznice i pijace" nemaju pravnog osnova da oslobode zakupce od obaveze plaćanja zakupnine. Podsjećamo da su Programom Vlade Crne Gore obezbijeđena sredstva za subvencionisanja zarada u ugroženim ili djelatnostima čiji je rad zabranjen odlukom nadležnih organa

3550 pregleda 1 komentar(a)
Skup zakupaca, Foto: TV Vijesti
Skup zakupaca, Foto: TV Vijesti

Dok je tezga Belog Canovića puna, džepovi su mu prazni jer je na snazi odluka da tržni centri ne rade zbog epidemiološke situacije. Zato je zabrinut da neće moći sve troškove da izmiri, niti da prehrani svoju porodicu.

"Mi smo bukvalno osnovali tržnice i pijace, još sa Tuške pijace 90% je nas ovdje, i tamo smo imali mnogo bolje uslove, a o cijeni da ne pričamo. Tamo je štand bio 97 eura. Ovdje jedan štand košta 250 eura, mislim da nema čovjeka koji će kazati da je poslovao u plusu zadnjih godinu dana. I prije toga smo se mi borili, s obzirom da je kvadratni metar 55 eura", naveo je Canović.

No, Beli nije jedni. U ovakvoj situaciji nalazi se još oko 200 prodavaca mještovite robe.

"Ovo je kao borba sa vetrenjačama, ja mjesečno plaćam 3 ipo hiljade eura, vjerujte mi da nekada donosim od kuće novac koji se nekad zaradio, da bih mogao da podmirim radnike i kirije", rekao je zakupac Rade Mrdak i dodao: "uslovi su nehumani, mi nemamo klimatizaciju, ljeti je vruće a zimi jako hladno, takođe imamo problem i sa parkingom, i toaletom koji pored svih kirija plaćamo 30 centi, mi ne tražimo mnogo".

Takođe, osim cijene zakupa, prodavci ističu da ne znaju ni gdje će sa robom, niti kako će nabaviti novu, a nijesu zadovoljni ni uslovima u kojima rade.

"Roba koja je trebalo da se koliko toliko proda zadnjih mjesec dana i da se dođe do nekog novca, ona se sada pakuje i skladišti, ne može za novu da se pođe"; dodaje Canović.

Dok iz gradskog preduzeća Tržnice i pijace objašnjavaju da još uvijek osjećaju finansijske posljedice prošlogodinje odluke da oslobode zakupce plaćanja zakupa, ujedinjeni trgovci jasno poručuju da ne pristaju na kompromis.

"Trznice i pijace" nemaju pravnog osnova da oslobode zakupce od obaveze plaćanja zakupnine. Podsjećamo da su Programom Vlade Crne Gore obezbijeđena sredstva za subvencionisanja zarada u ugroženim ili djelatnostima čiji je rad zabranjen odlukom nadležnih organa.

Ipak, Canović ističe da je njihov osnovni zahtjev "umanjenje 40% i ništa ispod toga".

Bonus video: