Šćepanović: Crna Gora ima vodeću ulogu u institutu koji se temelji na hadronskoj terapiji za liječenje raka

"Bez obzira gdje se izgradio na teritoriji jugoistočne Evrope, to će biti naš Institut. U njemu će se 50% dnevnog vremena liječiti pacijenti, a 50% dnevnog vremena, noćno vrijeme i vrijeme vikendom će moći naučnici da vrše istraživanja. Istraživanja će ići od biomedicinskih, pa sve do industrijskih istraživanja

2658 pregleda 1 komentar(a)
Šćepanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Šćepanović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Međunarodni institut za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST), koji se temelji na hadronskoj terapiji za liječenje raka i istraživanje u biomedicini, kapitalni je istraživački infrastrukturni projekat koji bi zaposlio, edukavao i okupio naučnike iz svih zemalja Jugoistočne Evrope.

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti članica Nadzornog odbora, profesorica Prirodno matematičkog fakulteta (PMF) Mara Šćepanović je kazala da Crna Gora ima vodeću ulogu u ovom projektu i da ispunjavamo sve uslove da se Institut gradi kod nas.

"Bez obzira gdje se izgradio na teritoriji jugoistočne Evrope, to će biti naš Institut. U njemu će se 50% dnevnog vremena liječiti pacijenti, a 50% dnevnog vremena, noćno vrijeme i vrijeme vikendom će moći naučnici da vrše istraživanja. Istraživanja će ići od biomedicinskih, pa sve do industrijskih istraživanja", dodaje Šćepanović.

Da nije bilo pandemije već bi se znalo u kojoj državi će se graditi Institut, ali je sastanak odložen za septembar 2021. godine.

"Institut će biti široko distribuirana mreža, pri čemu se svaka od tih mreža ili čvorišta nalazi u nekoj od drugih država. Jedna će biti zadužena za veterinarski dio, jer će se pored klinike za pacijente, sprovoditi i istraživanja nad kućnim ljubimcima, jedan će biti digitalno čvorište, jedan za održivu energiju. Do kraja godine će se tim naučnika međunarodno priznatih eksperata odlučiti i pretpostavljam da će obići sva ponuđena mjesta. Zatim, odlučiti gdje će Institut da se gradi. Od tog trenutka sama izgradnja ide četiri godine, dalje ide godinu dana dodatna obuka ljudi koji će da rade na tome, postavljanje sve te aparature, provjere. Pretpostavljam da će prvi pacijent, uz to da se ništa ne pomjeri u toj satnici, biti tretiran 2029. godini, najkasnije 2030. godine", kazala je Šćepanović.

Bonus video: