Protesti u Miločerskom parku: Za Đukanovića divljanje, za novu vlast opravdani revolt građana

Iz nove vlasti ističu da su protiv bilo kakvog rušenja i tjeranja investitora, ali i da domicilno stanovništvo, koje raspolaže desetinama hiljada ležajeva, mora imati pristup Kraljičinoj plaži

23334 pregleda 25 reakcija 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Analizu ugovora o zakupu Svetog Stefana i Kraljičine plaže najavljuje ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio kako investitor, zbog protesta mještana u Miločerskom parku, pokreće arbitražu protiv Crne Gore, a hotelski operator Aman razmišlja da napusti zemlju , Milatović je pozvao investitore, mještane i Morsko dobro da u dijalogu pronađu rješenje prihvatljivo za sve.

Predstavnici aktuelne vlasti ocjenjuju da je ovaj problem rezultat politike bivše vlasti koju je predvodio Đukanović, i poručuju da ne žele da tjeraju investitore, ali da prioritet mora biti interes građana.

Crnogorska javnost je prije nekoliko dana od Đukanovića saznala kako je zakupac Svetog Stefana i Kraljičine plaže, Adriatik Propertis, zbog protesta u Miločerskom parku, pokrenuo arbitražu u Londonu protiv Crne Gore, a da hotelski operator - Aman Risorts, razmišlja da napusti napusti zemlju.

"Da se ni Vlada, ni Tužilaštvo, ne bavi divljanjem na Svetom Stefanu, koje dovodi do toga da će nam se po meni, brzo i izvjesno, ispostaviti faktura od preko 100 miliona", rekao j Đukanović 21. aprila.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja – arbirtažu i odlazak ne pominju.

U odgovoru Televiziji Vijesti , navode da je u vladi formirana radna grupa koja analizira ugovor o Svetom Stefanu.

Naglašavaju takođe da je ministar Jakov Milatović prošle sedmice imao sastanak sa predstavnicima Amana i Adriatik Propertisa, koji su izrazili zabrinutost trenutnom situacijom, kao i sa mještanima i predstavnicima Morskog dobra.

"Siguran sam da je do rješenja moguće doći u dodatnom razgovoru, te koristim priliku da sve strane pozovem na miran i konstruktivan razgovor. Da smo ovu temu shvatili izuzetno ozbiljno govori i činjenica da smo formirali radnu grupu koju pored predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja čine i predstavnici Ministarstva finansija i upravo je analiza ugovora, prava i obaveza ugovornih strana zadatak ove Komisije", rekao je Milatović.

Ono što predsjednik označava kao divljanje u Miločerskom parku, predstavnici nove vlasti iz Budve, vide kao opravdani revolt građana zbog, kako smatraju, štetnih ugovora bivše vlasti, predvođene upravo Đukanovićem.

Ističu da su protiv bilo kakvog rušenja i tjeranja investitora, ali i da domicilno stanovništvo, koje na tom prostoru raspolaže desetinama hiljada ležajeva, mora imati pristup Kraljičinoj plaži

"Poznato je da je Đukanović i ranije imao veliko interesovanje za te investicije, imao netransparentne odnose upravo s investitorima o kojima govorimo. Te neke eks teritorijalnosti i aranžmani koji proističu iz po meni nedopuštenih kontakata bivše većine i Vlade sa krupnim kapitalom mislim da moraju da se uvedu u neke regularnije tokove. Porušena je jedna ograda. Nije to način, ali morate shvatiti i revolt mještana koji je, po mom sudu, potpuno opravdan, usljed višegodišnjeg ignorantskog odnosa svih institucija u Crnoj Gori", rekao je Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora).

"Ono što je za mene bilo mnogo veće nasilje od rušenja ograde, koje ne pozdravljam kao takvo, razumije se, je činjenica da je taj resurs godinama bio eks teritorija za sve nas. Što se tiče predsjednikove izjave, ona baca jedno zanimljivo, u najmanju ruku, svjetlo, budući da se sve odluke koje koje se tiču ekonomije, očigledno, donose od strane jednog čovjeka, Za mene je bilo vrlo zanimljivo što se u kratkom periodu razni investitori, koji su nakon privatizacie postali vlasnici nekih od najvećih dobara Crne Gore naglo počeli da najavljuju ili otpuštanja radnika kao Pejović, ili tužbe kao Brković, ili evo sada arbitražu koju nam najavljuje predsjednik države", kazala je Božena Jelušić (Građanski pokret URA).

Jelušić i Krapović čitaju zato smatraju da ugovore sa investitorima treba preispitati.

"Plašim se toga šta piše u ugovorima, a u skladu s tim šta piše može se zaista dogoditi da ova prijetnja ne bude tako naivna", kazala je Jelušić.

"Mislim da su u cijeloj ovoj situaciji prioritet građani Crne Gore pa tek onda investitori", rekao je Krapović.

Zakupac hotela na Svetom Stefanu i bivšeg hotela Kraljičina plaza je Adriatik Propertis, dok je Aman hotelski operator u hotelu Sveti Stefan i Vili Miločer.

Hotel Sveti Stefan I Miločer zakupljeni su do 2049.godine, a Kraljičina plaža na 90 godina.

Bonus video: