Begović: Spremni smo za štrajk, ali vjerujem da će nam nadležni izaći u susret

Begović tvrdi nisu ozbiljno shvaćeni ni od ove, ali ni od prethodne Vlade, ali da su sad krenuli u ozbiljnu akciju

12108 pregleda 307 reakcija 63 komentar(a)
Begović, Foto: TV Vijesti
Begović, Foto: TV Vijesti

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović ponovio je, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, zahtjev da se u primjeni Zakona o fiskalizaciji izuzmu advokati i dodao da će, ukoliko ne budu naišli na razumijevanje, biti prinuđeni da pozovu advokate na štrajk.

"Da recimo jednog dana u toku nedelje obustavimo rad i da ne preuzimamo odbrane po službenoj dužnosti, da javnim okupljanjem ispred određenih ustanova ispred Ministarstva pravde ili finansija, pokazujemo taj svoj bunt. Naravno i da u tim svojim tendencijama i namjerama ostvarimo prava koja su nam oduzeta primjenom ovog zakona i koja bi nam umnogome osporila rad i obavljanje advokatske profesije. A sve u skladu sa Ustavom i Zakonom budući da mi nikako ne možemo vršiti usluge, nego samo pružati pravnu pomoć građanima Crne Gore", rekao je Begović.

Ipak se, kako kaže, nada da to toga neće doći.

"Ja sam optimista i smatram da do toga neće doći. Da će nadležni ministar i predsjednik Vlade shvatiti težinu situacije u kojoj se mi nalazimo i izaći nam u susret. Ja moram reći jednu stvar koja je surova istina. Veliki broj advokata je na granici egzistencije. Veliki broj mladih ljudi koji su došli u advokaturu, jer nisu imali drugog izlaza. Oni moraju plaćati zakupe svojih poslovnih prostora, mobilijar, poreze... Advokati nikada nisu, niti hoće vršiti usluge kao što to rade drugi privredni subjekti. Mi samo pružamo pravnu pomoć građanima", kaže Begović.

Država je, ističe, sama odredila advokaturu kao službu koja služi radi zaštite ljudskih prava građana. "U većini zemalja EU, advokati su izuzeti od primjene ovog zakona, što je još jedna potvrda da su naši zahtjevi veoma opravdani i osnovani."

Na pitanje zašto se tek sad reagovali, Begović tvrdi nisu ozbiljno shvaćeni ni od ove, ali ni od prethodne Vlade, ali da su sad krenuli u ozbiljnu akciju.

"Zakon o fiskalizaciji, imajući u vidu njegovu primjenu na advokate, može da izazove burne reakcije ne samo kod advokata. Mi smo svojim reagovanjem na ovaj zakon najavili i određene radikalne mjere. To je sve imalo uticaja na pravnu sigurnost građana. Vrlo je logično pitanje kako će građani reagovati na naše takve radikalne mjere i postaviti sebi logično pitanje šta da oni očekuju, kada mi koji štitimo njihove interese pred Sudom, ne možemo da nađemo pravo rešenje i izlaz iz jedne situacije."

Begović je rekao da su imali ozbiljne komunikacije sa Ministarstvom finansija. "Na način što smo do kraja prošle godine pa sve do današnjeg dana, uredno, disciplinovano, odgovorno slali dopise nadležnom ministarstvu, sa željom da održimo zajednični sastanak na kojem ćemo riješiti sve dileme u pogledu primjene ovog zakona. Dobili smo samo jedno obavještenje od strane ministra finansija, u kojem smo šturo dobili da smo mi obaveznici ovog zakona i da se ovaj zakon odnosi na advokatsku djelatnost", istakao je.

Begović je rekao da je u toku potpisivaje peticije i da je do sada potpis stavilo oko 700 advokata, a očekuju tokom dana još potpisa. Istakao je i da će tražiti podršku od advokatskih acocijacija i unija, ali i komora iz okruženja.

"Tražićemo podršku od svih faktora koji nam mogu pružiti. Od međunarodnih advokatskih asocijacija i unija, od advokatskih komora iz okruženja. Budući da su i oni imali slične probleme i iz toga su izašli da ne kažem kao pobjednici, ali su izuzeti od primjene ovog zakona", kazao je Begović.

Bonus video: