Sastanak Advokatske komore i Ministarstva finansija planiran za prvu polovinu maja

"Poštovanje zakona se posebno očekuje od profesija koje bi trebalo da obezbjeđuju njegovu primjenu i jačanje principa vladavinu prava"

2929 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Nakon što je više stotina advokata potpisalo peticiju kojom traže da budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja najavljuju da će u prvoj polovini maja predstavnike Advokatske komore pozvati na dodatne konsultacije.

"Projekat uvođenja e-fiskalizacije je u fazi da niko u pravnom i ekonomskom sistemu Crne Gore nema pravo da ugrožava realizaciju ovog višegodišnjeg i dugoočekivanog procesa. U Hrvatskoj, koja je članica EU, fiskalizovane su advokatske kancelarije za gotovinske transakcije, ali ne i za bezgotovinske. Međutim, Crna Gora nakon 30 godina mora da riješi suočavanje sa sivom ekonomijom, smanjujući je na minimum. Poštovanje zakona se posebno očekuje od profesija koje bi trebalo da obezbjeđuju njegovu primjenu i jačanje principa vladavinu prava. Građani ne smiju da trpe zbog odbijanja primjene zakonske obaveze da se evidentira promet, ostvaren transparentim poslovanjem", kazala je za TV Vijesti državna sekretarka u Ministarstvu finasija Mila Kasalica.

Projekat elektronske fiskalizacije počeo je da se primjenjuje 1. januara, ali je zakonskim izmjenama svim poreskim obveznicima omogućen dodatni rok za prelazak na elektronsku fiskalizaciju, do 1. juna.

Peticiju kojom traže da budu izuzeti iz Zakona o fiskalizaciji potpisalo je 700 advokata.

U Advokatskoj komori ističu da zbog kodeksa profesionalne etike advokati ne mogu reklamirati svoje usluge, te da nije fer da ih poistovjete sa frizerima, krojačima, stomatolozima i računovođama kojima je to dozvoljeno.

Bonus video: