Rok opera večeras na TV Vijesti

Centralni dio proslave Dana Evrope posvećen muzičkom spektaklu, koji će građani moći da prate u direktnom televizijskom prenosu.

4486 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija u Crnoj Gori i ove godine organizuje proslavu Dana Evrope tokom cijelog maja, a u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tim povodom pripremljeno je više aktivnosti: televizijski koncert, cvjetni tepih u Podgorici, poklon zaštitne maske uz novine, osvjetljavanje institucija u bojama EU, onlajn Evropski filmski festival, kao i nagradna onlajn igru „EU na dlanu“.

Centralni dio proslave posvećen je muzičkom spektaklu, koji će građani moći da prate u direktnom televizijskom prenosu.

Prvi put u Crnoj Gori, gledaoci će imati priliku da pogledaju muzički program Rok Opera, koji čine svjetski rok hitovi obojeni zvukovima klasične muzike.

Rok operu izvode orkestar i hor opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i novosadski Big Bend sa solistima, pod dirigentskom palicom maestra Fedora Vrtačnika. Specijalni gosti su domaće zvijezde Knez, The Books of Knjige i operska pjevačica Emilija Minić. Koncert je zakazan u subotu 8. maja u 20 sati uz direktan prenos TV Vijesti, RTCG i TV Prva.

Poklon maska uz dnevne novine

U saradnji sa svim dnevnim novinama, Evropska unija u Crnoj Gori danas poklanja višekratne zaštitne maske. Blizu 30.000 platnenih maski biće besplatno distribuirano uz dnevne novine u svim opštinama. Ovo je drugi put da Evropska unija u Crnoj Gori učestvuje u ovoj humanoj akciji, koju je inicirao Nezavisni dnevnik Vijesti, uz podršku dnevnih listova Pobjeda, Dan i Dnevne novine.

Cvjetni tepih od preko 40.000 sadnica

U petak 7. maja na Trgu Nezavisnosti u Podgorici, ambasadorka Popa otvorila je cvjetni tepih, površine preko 600 kvadratnih metara. To je prvi cvjetni tepih ovih dimenzija ikada napravljen u Crnoj Gori, a ova aktivnost predstavlja tradiciju u Briselu. U čast Dana Evrope, zgrade lokalnih i državnih institucija širom Crne Gore osvijetljene su bojama Evropske unije.

Nakon zvanične proslave Dana Evrope, aktivnosti se sele onlajn. Ljubitelje filma očekuje Evropski filmski festival, od 10. do 20. maja.

Oni će moći da pristupe linku i besplatno pogledaju jedan od 16 dostupnih evropskih filmova različitih žanrova. Sredinom mjeseca počinje i onlajn nagradna igra „EU na dlanu“, koju je prošle godine odigralo preko 15.000 takmičara. Svi zainteresovani imaće priliku da nauče više o Evropskoj uniji i osvoje vrijedne nagrade. Za više informacija pratite društvene mreže EU info centra.

Dan Evrope obilježava se 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana, kojom je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi, odnosno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju kakvu danas poznajemo.

Bonus video: