građani mogu da pogledaju do nedjelje, nakon toga će biti podijeljene

Prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori na Trgu nezavisnosti u Podgorici

Sadnice cvijeća zauzimaju preko 600 metara kvadratnih, a postavljene su povodom 9. maja – Dana Evrope

13043 pregleda 96 reakcija 18 komentar(a)
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Trg nezavisnosti u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković I glavna pregovaračica Zorka Kordić otvorili su prvi cvjetni tepih u Crnoj Gori, a koji se nalazi na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

Kako je istakla Popa na trgu se nalazi 50 hiljada autohtonih lokalnih sadnica, koje građani mogu da pogledaju do nedjelje, a nakon toga će biti podijeljene.

Naglasila je da sadnice cvijeća zauzimaju preko 600 metara kvadratnih, a postavljene su na Trgu povodom 9. maja – Dana Evrope.

"Ovo je tradicija u Briselu i to smo željeli da uradimo i u Crnoj Gori. Ovo je bio timski rad, imali smo 15 partnera, koji su nam pomogli. Naša ideja je bila da građanima Podgorice poklonimo nešto i da unesemo malo radosti. Međutim, ono što želim da naglasim, kada se u nedjelju završi sve ovo, sadnice će biti poklonjene građanima”, kazala je Popa.

Istakla je da je cvijeće uzgojeno u lokalnoj zajednici, te da na taj način žele da podrže lokalne biznise.

Cveće na trgu
foto: Boris Pejović

Gradonačelnik Vuković je istakao da na primjeran način obilježavamo deveti maj – jedan od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji.

"Dan kada slavimo Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Naš glavni trg vjerovatno nikada ljepše nije izgledao, zahvaljujući jednoj zajedničkoj akciji, koju smo realizovali uz podršku naših kolega iz privrednog društva 'Zelenilo'. Zahvaljujem partnerima iz kancelarije pregovaračice – to je bio jedan timski rad. Važnije od toga je da se podsjetimo na sve vrijednosti, koje su ugrađene u temelje Evropske Unije, bratstvo, solidarnost, jednakost različitosti i nadasve i prije svega antifašizam. Živimo u vremenu koje karakteriše, u sve većoj mjeri bojim se, istorijski revanšizam. I mi kao država, koja nadam se je prva naredna članica EU, mi smo dužni da damo doprinos u borbi za očuvanje tih vrijednosti. Ovo je jedan lijep način da se toga podsjetimo", naveo je Vuković.

Kordić je kazala da je da na ovaj način u Crnu Goru donose duh jedinstvene tradicije Brisela, koje je sjedište djelovanja EU, ali mnogo više središte kulture.

"Uvjerena sam da će građani i gosti Glavnog grada u naredna tri dana uživati u ovoj atrakciji. Slavljenjem vrijednosti, koje baštini deveti maj, naši građani i mi potvrđujemo pripadnost evropskoj porodici i univerzalnim vrijednostima", navela je Kordić.