Mihajlović: Vlada da stavi društveni interes ispred svijeta kapitala i da očuva neradnu nedelju

Odmor nedjeljom, ističu iz grupacije malih prehrambenih objekata, doveo ih je, da se posljednjih godinu i po, bore za opstanak

3063 pregleda 7 komentar(a)
Boje jutra-  Ivana Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra-  Ivana Mihajlović, Foto: Printscreen YouTube

Ukidanje neradne nedjelje ponovo je u fokusu – međutim, iz Unije slobodnih sindikata vjeruju da do ove promjene neće doći s obzirom na to da su kroz online peticiju dobili podršku više od 3000 građana.

"Naše dalje očekivanje je da Vlada stavi društveni interes, ispred svijeta kapitala, da očuva neradnu nedelju, zaposlenima u trgovoni omogući taj minimum poštovanja prava koja su bila ograničavana, čak i grubo kršena", istakla je Ivana Mihajlović, zamjenica generalnog sekretara USSCG.

O neradnoj nedjelji, mišljenja građana su podijeljena.

Odmor nedjeljom, ističu iz grupacije malih prehrambenih objekata, doveo ih je, da se posljednjih godinu i po, bore za opstanak, ističe njihov predsjednik Željko Ćetković.

"Njihova radna mjesta su ugrožena, 600 ljudi je ostalo bez posla, o njima niko ne vodi računa. Naši radnici su svjesni da ostaju bez radnih mjesta. Tražimo da rade naše porodice...Ne tražimo da rade veliki objekti, oni su likvidni, ima ih i po 30 u BD, pola turističke privrede pripada njima, mi smo u ozbiljnom problemu i mi ćemo nestati", kazao je Ćetković.

Inicijatori ideje o ukidanju neradne nedjelje, Unija poslodavaca, po ovom pitanju se više neće oglašavati, dok nadležni ne donesu konkretnu odluku.

Kako su ranije kazali, čak 78% anketiranih privrednih subjekata smatra da ovaj dan u sedmici mora biti radan kako bi se omogućila uspješna turistička sezona te oporavila crnogorska ekonomija. Međutim, iz Unije slobodnih sindikata zaključuju da na pad prometa nije uticala neradna nedjelja već ekonomske posljedice koronavirusa.

Bonus video: