Damjanović: Nisam zadovoljan kako teče proces fiskalizacije, štrajk advokata nepotreban

Govoreći o potencijalnom štrajku advokata, koji su nezadovoljni jer je i njihova djelatnost uključena u sistem fiskalizacije, Damjanović je rekao da u tehnološko-tehničkom smislu ne postoji nijedan razlog da ta profesije ne bude fiskalizovana

20009 pregleda 28 reakcija 32 komentar(a)
Damjanović, Foto: TV Vijesti
Damjanović, Foto: TV Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović kazao je jutros gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti da nije zadovoljan kako teče proces elektronske fiskalizaicije, jer veliki broj preduzeća nije prešao na novi sistem, što im je zakonska obaveza da urade do 1. juna.

"Poreski obveznici moraju da budu svjesni da će država imati sluha da se u hodu u najkraćem mogućem vremenu svi pripreme za ovo, ali da neće imati sluha da beskonačno pusti da jedan dio obveznika izbjegava fiskalizaciju, makar zbog onih koji su tu obavezu već ispunili", rekao je Damjanović i dodao da će svi poreski obveznici prije ili kasnije morati biti u sistemu.

Damjanović je kazao da će se zakon primjenjivati jednako za sve, uključujući vlasnike tezgi, štandova, izdavaoce privatnog smještaja...

Govoreći o potencijalnom štrajku advokata, koji su nezadovoljni jer je i njihova djelatnost uključena u sistem fiskalizacije, Damjanović je rekao da u tehnološko-tehničkom smislu ne postoji nijedan razlog da ta profesije ne bude fiskalizovana, kao što je to slučaj sa svim zemljama Evropske unije i naveo da štrajk neće nikome dobro donijeti.

"Ne vidim razlog da se ne krene 1. juna i u toj profesiju, imajući u vidu da su i neke druge profesije, koje su imale probleme, bili partneri prema državi i Upravi prihoda. Tu govorimo o turoperaterima, o predstavnicima turističkih agencija, notara, izvršitelja. Očekujem da ta odluka o obustavi rada bude preispitana. Mora se naći zajednički jezik i sa tom profesijom", rekao je Damjanović i uputio molbu advokatima da se opet sastanu.

Procesom elektronske fiskalizacije, kako navodi Damjanović, će svake godine rasti prihod od poreza, kao i smanjiti siva ekonomija, koja je trenutno, prema njegovim riječima, na nivou od 35 do 40 odsto u odnosu na devedesete godine, kada su bile sankcije.

On je naveo da je Uprava prihoda i carina od početka godine do sada ostvarila bruto naplatu od 626 miliona eura, što je 16 miliona eura manje od prošle godine.

Bonus video: