Advokatska komora: Postoji određen broj advokata koji smatra da štrajk nije način, ali su i oni protiv fiskalizacije

“Advokatura bez građana ne postoji, kao što ne postoji ni građanskopravna zaštita bez advokature"

9337 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Od danas će veliki broj advokata u čitavoj Crnoj Gori, obustaviti pružanje pravne pomoći sve do ispunjena zahtjeva, da se izuzmu iz Zakona o fiskalizaciji koji će se primjenjivati od 1. juna.

Iz Advokatske komore, gostujući u našim Bojama jutra, kazali su da su na ovaj postupak, prinuđeni zbog neuspjelih pregovora koji su vođeni sa Vladom. Poručili su i da niko od njihovih kolega u regionu ne podliježe fiskalizaciji, a mišljenja su i da bi primjena ovog zakona otežala njihov posao. U međuvremenu je iz Vlade saopšteno da je odluka Advokatske komore o obustavi pružavanja pravne pomoći, bez utemeljenja u pravnom sistemu Crne Gore.

“Prije svega ja bih želio da kažem da je ovo iznuđen potez advokature. Mi nismo imali drugi način da pokušamo da se izborimo za ono što je dostojanstvo naše profesija i zaštita Ustava. Moram da napomenem da Ustav u članu 21. advokaturu definiše kao samostalnu i nezavisnu profesiju koja pruža pravnu pomoć. Sve mimo toga predstavlja kršenje Ustava. Advokatura je jedan od stubova pravosuđa i pravosuđe ne može funkcionisati bez advokature. Ono što je bilo u predhodnom periodu tumačenje Ministartsva finansija Vlade Crne Gore bilo je tretiranje advokature suprotno Ustavu. To je urokovalu našu obustavu rada i to može imati posledice za pravni sistem. Kada govorimo o građanima, mi smo u obustavi rada i građani će biti uskraćeni za pružanje pravne pomoći. Ono što je minimum procesa rada što možemo odraditi a da ne kršimo ovu odluku o obustavi rada, mi ćemo raditi da bi zaštiti građane, ispoštovaćemo neke rokove koji se moraju ispoštovati tzv. prekluzivne rokove, ali nećemo boraviti u Sudu i raditi svoj posao koji se tiče konkretno uloge advokata u sudskim postupcima sve do ispunjenja naših zahtjeva,” istakao je advokat Veslin Raspopović.

Advokat, Andrej Raspopović navodi da je ovo jedna od najtežih odluka koja im je pripala, a navode Vlade da je opšta obustava pružanja pravne pomoći nezakonita komentariše:

“Advokatura bez građana ne postoji, kao što ne postoji ni građanskopravna zaštita bez advokature. Mi u tom smislu ako bi se Zakon o fiskalizaciji primijenio u ovom smislu, kao što doživljavaju iz Ministarstva finansija, gdje se advokatura kao jedan od strubova pravosudnog sistema svrstava i tretira na isti način kao što se tretiraju vending mašine, dolazimo u situaciju da građani neće moći da prijušte pravnu pomoć na način kao što su to do sada mogli. Te usluge će postati drastično skuplje, a sa druge strane posmatrajući kroz to jednu prizmu i neki sistem vrijednosti tj načina rada u pravosudnom sistemu veliki broj advokata će vrlo vjerovatno ostati bez posla. Samim tim suovi neće moći da ispune svoju pravnu normu, veliki broj sudija će ostati na ulici. Ja mislim da u tom dijelu to će povući neke odluke javnih izvršitelja, pošto će i njima opasti posao drastično. Mi smo odluku donijeli, 700 advokata je potpisalo odluku vezano za štrajk. Tačno je da postoji 7 ili 10 advokata koji smatraju da nije isparavan način ući u štrajk, ali i oni su protiv fiskalizacije. “

Bonus video: