„Balkan pjeva, poje, pee i peva“

"Sa obzirom na to da sarađujem sa velikim brojem nastavnika muzičke kulture iz Crne Gore i da za njih ne postoji ne možemo, nećemo i ne postoje prepreke, u tom momentu sam znala da možemo da riješimo sve i da projekat što se nas tiče dovedemo do kraja”

2614 pregleda 1 komentar(a)
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube
Boje jutra, Foto: Printscreen YouTube

Pedagozi regiona su se ujedinili na predlog nastavnice iz Srbije Aleksandre Stanković i napravili zanimljiv projekat „Balkan pjeva/poje/pee/peva“. Svaka država je odabrala neku tradicionalnu pjesmu i svih šest je uklopljeno u jednu melodiju. U projektu su učestvovala djeca iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti muzička pedagoškinja, Bojana Nenezić, istakla je važnost ovog projekta.

“Kada je od Aleksandre Stanković predsjednice Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije, čini se sredinom februar mjeseca, predočila mi je ideju i šta nas sve čeka. Međutim, u tom momentu nismo znali kako će se to sve realizovati. Sa obzirom na to da sarađujem sa velikim brojem nastavnika muzičke kulture iz Crne Gore i da za njih ne postoji ne možemo, nećemo i ne postoje prepreke, u tom momentu sam znala da možemo da riješimo sve i da projekat što se nas tiče dovedemo do kraja”.

Učenici su pravili snimke ponaosob i slali, a na kraju su uklopljeni u jednu melodiju, kazala je Jelena Vukotić, koja predaje muzičko u OŠ “Savo Pejanović” u Podgorici.

“Cijeli taj tehnički dio je bio izuzetno težak. Toliki broj snimaka je trebalo uklopiti u cijeli ovaj snimak koji smo dobili kao jedan krajnji rezultat. Zbog pandemije, probe su se uglavnom održavale online, nešto manje uživo pod maskama. Znamo koliko je za muziku bitan taj živi kontakt, rad uzivo sa djecom, naročito kada je pjevanje u pitanju. Međutim, pored svih ovih okolnosti djeca su uspjela vrlo brzo da savladaju pjesme, a neke od ovih pjesama su za njih bile potpuno nove i nepoznate.” istakla je ona.

Muzička pedagoškinja Tina Javković, kazala je da je iz Crne Gore učestvovalo 13 djece, a ukupno iz regiona oko 70.

“Iako su za njih nepoznate pjesme, to je ipak naša tradicija i lijepo je zbog toga što su sva ova djeca uključena i što se neće na ovome nadam se završiti. Mi tek počinjemo. Sve će zavisiti od cjelokupne situacije globalne, kako će se razvijati. Nadamo se da će ovaj projekat tek da zaživi”, kazala je Javković.

Bonus video: