Bečić: Budžet prioritet, ubrzati konsultacije

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković kazao je da bi ove sedmice trebalo da počnu raspravu o amandmanima

7485 pregleda 13 komentar(a)
Bečić, Foto: TV Vijesti
Bečić, Foto: TV Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede radi na rješavanju problema otkupa mlijeka i pokrenulo je sve mehanizme kako bi pomoglo mljekarima, saopštio je u parlamentu ministar poljoprivrede, Aleksandar Stijović odgovorajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića. Ipak, veliki problem na putu ka rješavanju ovog problema je to što budžet još nije usvojen.

"Non stop radimo da im pomognemo, tražimo rješenja, dosad smo na sve živo uspjeli da nađemo rješenja, zato ste ostavili državu vi koji ste bili prethodno da apsolutno nema sistema koji bi podržao proizvodnju stočarsku nego su razvijani sistemi paušalno bez inputa. Nema proizvodnje žitarica nema robnih rezervi. I onda kažete Vlada ne može to da riješi. Normalno, kad svi ovdje zajedno niste sposobni da usvojite budžet”, rekao je Stijović.

Podsjetimo, proizvođači mlijeka traže da im Vlada do kraja naredne sedmice odobri vanrednu premiju od pet centi po litru otkupljenog i prerađenog mlijeka u domaćinstvu, kako bi smanjili štetu zbog rasta cijena stočne hrane i omogućili opstanak mljekarstva, ili će u suprotnom organizovati protestna okupljanja.

Tako se problemi zbog neusvojenog budžeta na polovini godine samo gomilaju. Na čekanju je na desetine amandmana podnijetih koji prvo treba da prođu nadležni skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Predsjednik tog skupštinskog tijela Vladimir Joković kaže za TV Vijesti da bi ove sedmice trebalo da počnu raspravu o amandmanima, ali da moraju usaglasiti termine sa ministrom finansija Milojkom Spajićem. Da sa nacionalnih pitanja pod hitno treba preći na ekonomska, saglasan je i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

„Budžet je prioritet svih prioriteta. Razumljivo mi je da zbog velikog broja amandmana da je potrebna konsultacija između ministra finansija, predsjednika Vlade i Vlade i predlagača amandmana, ali svakako da smatram da treba dinamizirati te procese”, rekao je Bečić.

Ovogodišnji budžet težak je dvije i po milijarde eura. I sasvim je sigurno da ćemo I junu imati privremeno finansiranje.

Bonus video: