Za pet godina se ispisalo 3.000 studenata

Na evidenciji ZZZ najviše je ekonomista, vaspitača, nastavnika i drugih zanimanja iz društveno humanističke oblasti, menadžera i organizatora, pravnika, te iz oblasti ugostiteljstva i turizma

17347 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

U posljednjih pet godina sa Univerziteta Crne Gore (UCG) se ispisalo skoro 3000 studenata. Neki su se ispisali jer im je bilo suviše teško ili su shvatili da ih to više ne zanima. Jedna od njih je i bivša studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, Kristina Radović, koja je nakon godinu dana studija odlučila da upiše drugi fakultet.

,,Ispisala sam se sa Elektrotehničkog fakulteta zato što sam shvatila da to nije za mene, jednostavno se nisam pronašla u tome. Bilo mi je teško da uskladim sve obaveze jer sam Fakultet traži mnogo odricanja, rada i truda. Upisala sam Fakultet političkih nauka jer sam shvatila da mi bolje leže društvene nauke, nego prirodne i nisam požalila zbog svoje odluke”, kaže Kristina Radović.

Prorektor UCG, Veselin Mićanović, navodi da u društvu postoji viđenje gdje većina smatra da će biti na većoj poziciji ako završi fakultet i da roditelji često kod djece nameću obavezu da upišu studije, bilo to na državnom ili privatnom fakultetu. On ističe da postoji još jedan problem, a to je kada neko upiše fakultet radi neke koristi.

,,Jedan broj studenata upiše studije, obično one manje atraktivne programe gdje mogu naći svoju prohodnost, da li zbog produžetka porodične penzije ili nekog drugog socijalnog statusa. Ti student, obično kada izgube status redovnog studenta, se ispišu i traže druga rješenja", pojašnjava prorektor.

Viša pravna savjetnica Centra za građansko obrazovanje (CGO), Snežana Kaluđerović, navodi da neki upišu fakultet jer se nadaju da će se tako lakše zaposliti.

infografika
foto: Petra Marković

"Često se ti srednjoškolci nađu na birou rada i oni posežu opštom činjenicom, a to je lakše da se upišu studije čak iako to ne žele ili nisu namjeravali. Takođe, to je i nekakva vrsta opravdanja da budu korisni članovi društva", komentariše ona.

Problem nezaposlenosti javlja se jer i model obrazovanja i tržište rada nisu usklađeni. To pokazuje i činjenica da do drugog juna ove godine na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) se nalazilo preko 7.500 lica sa zanimanjima visokog obrazovanja; što predstavlja 13,37% od ukupnog broj svih nezaposlenih.

Na evidenciji ZZZ najviše je ekonomista, vaspitača, nastavnika i drugih zanimanja iz društveno humanističke oblasti, menadžera i organizatora, pravnika, te iz oblasti ugostiteljstva i turizma.

Na pitanje zašto se ne smanje upisne kvote na onim studijskim programima za kojim ne postoji velika tražnja za radom poput ekonomije, Mićanović odgovara da svaka organizaciona jedinica, odnosno fakultet, planira svoju upisnu kvotu.

"Mi zadovoljavamo tu dinamiku produkcije, i zapošljavanja kadra, i održavamo kvalitet na jednom zavidnom nivou", tvrdi on.

Prorektor i pravna savjetnica su saglasni sa tim da imamo veći problem sa uvozom diploma, nego sa hiperprodukcijom diploma u Crnoj Gori, ali da se nikom ne može odrediti gdje će da studira i ne dozvoliti nostrifikacija diplome.

Trenutno je u izradi Zakon o visokom obrazovanju i Strategija razvoja visokog obrazovanja za period 2020 – 2025.

Bonus video: