Radunović: Glasaćemo za budžet i ako se ne usvoje amandmani

Demokrate tvrde da podržavaju majke sa troje i više djece, ali kažu da se prvo mora donijeti zakon o vraćanju njihovih naknada, dok iz DPS-a poručuju da je budžet neodrživ i da će povećanje akciza dovesti do rasta sivog tržišta

20947 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon što su iz Demokratskog fronta prije tri dana poručili da će glasati za budžet, Crna Gora bi naredne sedmice trebalo da ga konačno i dobije, poslije skoro pola godine privremenog finansiranja, koje je dovelo do blokade razvoja države.

Iz Fronta kažu da predstavnici Vlade nisu ni htjeli da razgovaraju sa njima, ali da će glasati za budžet bez obzira hoće li biti prihvaćeni njihovi amandmani.

“Radi se o amandmanima da se obezbijedi novac za majke sa troje i više djece i o amandmanu vezanom za novac potreban da se održi tradicionalan popis. Mi ćemo tražiti da se glasa o amandmanima našim, ali bez obzira na to, na kraju ćemo da glasamo za budžet, s obzirom na to da se stvara atmosfera kako je Demokratski front nekakva kočnica razvoja Crne Gore”, kazao je šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović.

Pokret za promjene podnio je amandman kojim traže da se u budžet uvrsti dodatnih 30 miliona eura za isplatu nadoknada majkama, koje će se obezbijediti povećanjem procijenjenog efekta prihoda od nelegalno stečene imovine za 40 mlilona eura. Poslanički klub DF-a, pak, amandmanom traži da se za ove svrhe izdvoji nešto manje - 25 miliona eura. S druge strane, Demokrate kažu da su za vraćanje naknada, ali da je u ovom trenutku teško izdvojiti baš toliki novac.

"Naravno da ćemo podržati amandmane, ne u tom iznosu kako je predloženo i od strane Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije nego ćemo podržati iznos za koji smatramo da je neophodan da se naknade majkama vrate. Kako i na koji način ne znamo. Nadam se kompromisnom rješenju”, kazala je potpredsjednica i poslanica Demokrata Zdenka Popović.

U međuvremenu, majke su se danas okupile upravo ispred Skupštine kako bi pozvale poslanike da podrže vraćanje njihovih naknada.

“Mislimo da su majke to zaslužile, da treba svi da glasaju u Skupštini Crne Gore, ne zato što je to hir majki nego zato što Ustav Crne Gore mora biti jednak za sve, i mislimo da je došlo vrijeme da konačno majke osjete tu pravdu koja je obećavana godinama”, rekla je Željka Savković, predstavnica majki sa troje i više djece.

Iako im poručuju da stoje uz njih, Demokrate kažu da se prvo mora donijeti Zakon koji će omogućiti vraćanje naknada majkama a nadaju se da bi se to moglo desiti do kraja godine. S druge strane, iz opozicionog DPS-a ponovo stižu oštre kritike na račun budžeta.

“Jedina gora stvar od neusvajanja budžeta šest mjeseci je usvajanje ovakvog budžeta budući da tu imamo usvajanje akciza, što će neminovno dovesti do bujanja sivog tržišta”, ocijenio je Nikola Rakočević iz DPS-a.

“Ovdje ne pomaže nikakav rebalans, ovdje pomažu samo novi izbori i promjena ove neznavene i nesposobne vlasti”, kazao je šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković.

O svih 59 amandmana na budžet poslanici će raspravljati već sjutra na sjednici Zakonodavnog odbora.

Bonus video: