Hoće li advokati prekinuti štrajk, Begović: Sporazum nije formalizovan

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović u razgovoru za Televiziju Vijesti otkrio je i šta će se dešavati dok izmjene ne budu usvojene u Skupštini

20167 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Begović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Begović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Svakodnevno odlaganje na stotine ročišta zbog štrajka advokata koji traje od 24. maja, natjeralo je predstavnike Ministarstva finansija i Advokatske komore da sjednu za sto i dođu do preliminarnog dogovora o kom će konačnu riječ dati advokati.

Tako bi oni ubrzo mogli da se vrate u sudnice, jer će po svemu sudeći doći do izmjena Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, za koji tvrde da se na njih u postojećem obliku ne može primjenjivati.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović u razgovoru za Televiziju Vijesti otkrio je i šta će se dešavati dok izmjene ne budu usvojene u Skupštini.

Nakon 36 dana štrajka advokata, koji je blokirao rad pravosudnog sistema a počinioce krivičnih djela umjesto u Spuž odveo u kućni pritvor, nazire se rješenje situacije na relaciji Advokatska komora - Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS).

"Taj Sporazum nije do kraja formalizovan, odnosno još uvijek nije potpisan od strane predstavnika Ministarstva finansija i Advokatske komore. Čeka se odluka koju će donijeti crnogorski advokati u periodu od narednih nekoliko dana", istakao je Begović.

Advokati su se odlučili na prekid rada jer smatraju da bi trebalo da budu izuzeti iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji koji, kako tvrde , ugrožava njihov povjerljiv odnos sa klijentima i odvraća građane od sporova, jer bi svaku radnju advokatima morali unaprijed da plate.

Sporazum, objašnjava Begović, ide upravo u tom pravcu.

"Suština tog Sporazuma jeste da pojedine odredbe tog Zakona nisu primjenjive na advokatsku profesiju. To više nikome nije sporno i to je ono što smo mi od početka tvrdili. Tim Sporazumom će biti definisane radne grupe od predstavnika Advokatske komore i Ministarstva finansija, koje će krenuti u opsežnu pretragu tog zakona i donošenja određenih izmjena tog Zakona a sve u skladu sa specifičnošću advokatske profesije", kazao je Begović.

U sudovima se održavaju samo ročišta u kojima nije neophodno prisustvo advokata a takvih predmeta je vrlo malo.

O ozbiljnosti situacije najbolje govore podaci iz sudova.

Tako su npr. u nevelikom cetinjskom sudu odgođena čak 244 ročišta.

U najvećem i najopterećenijem sudu u zemlji situacija je mnogo ozbiljnija.

"Od 24. 05. 2021. godine, od kada je proglašena opšta obustava pružanja pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore od strane Upravnog odbora Advokatske komore Crne Gore do 28.06.2021. godine, odloženo je ukupno 3.011 suđenja. Od obustave rada advokata održavana su krivična suđenja u kojima po zakonu nije obavezna odbrana okrivljenog i ako u tim predmetima nije angažovan branilac, kao i suđenja u ostalim referatima u kojima nijesu angažovani punomoćnici", kazala je Ivana Becić, sutkinja Osnovnog suda u Podgorici.

Begović potvrđuje da je situacija slična i u ostalim sudovima.

"U Višem sudu u Podgorici ogroman broj predmeta je odložen, i to veliki broj predmeta iz organizovanog kriminala i korupcije, dakle te posledice su nesagledive", kazao je on.

Za izmjene Zakona, što je ključni dogovor iz Nacrta Sporazuma, potrebno je da glasaju poslanici u Parlamentu. A do tada...

"Do tada Zakon se neće primjenjivati na advokatsku profesiju. Do 31. septembra te izmjene i dopune bi trebale biti usaglašene i eventualno to sve procedurno da se završi u nadležnim državnim organima, odnosno Skupštini Crne Gore", rekao je Begović.

Povratku advokata u sudnice najviše se raduju oni građani koji pred sudovima čekaju ostvarenje svojih prava.

S obzirom na to da je Crna Gora i do sada često kršila pravo na suđenje u razumnom roku, štrajk advokata će nesumnjivo doprinijeti toj neslavnoj statistici.

Bonus video: