"Pripremljeno da se uzurpira": Divlja gradnja na državnoj imovini u Piperima

"Prvo naprave puteve, pa onda ti putevi se asfaltiraju, to prati vodosnabdijevanje, napravljeni su i šahtovi, dobili su jako snabdijevanje vodom, to su veliki promjeri, razvučena je elektro mreža sa stubovima i sa svim, pripremljeno da se uzurpira”, kaže Vučinić

18786 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Divljom gradnjom pogođeno je nekoliko lokacija u Podgorici gdje se uzurpira državno zemljište.

Uz park šumu Zagorič i Kakaricku goru, Malo i Velje brdo su najviše napadnuti ali mještani Pipera poručuju da to više neće dozvoliti.

Pozivaju nadležne da spriječe dalje otimanje državnog zemljišta ili će se sami organizovati.

"Urađeno je preko 120 kuća na državnoj imovini, odnosno na prostoru našeg komuna. Kako je to moguće? Sve je moguće. Znači, za jednu zimu, ljudi su krenuli, navalili...Prvo naprave puteve, pa onda ti putevi se asfaltiraju, to prati vodosnabdijevanje, napravljeni su i šahtovi, dobili su jako snabdijevanje vodom, to su veliki promjeri, razvučena je elektro mreža sa stubovima i sa svim, pripremljeno da se uzurpira”, kaže Dragutin Vučinić, predstavnik mještana.

Vučinić kaže da su razgovarali sa predstavnicima Sekretarijata za planiranje prostora Glavnog grada i Komunalne inspekcije, kao i sa čelnicima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Gradske službe su ovdje napravile mini park, posadivši 50-ak sadnica, kako bi odvratili uzurpatore.

Ekipa Vijesti je na terenu zatekla državnu Građevinsku inspekciju, ali nijesu bili u mogućnosti da daju izjave.

A sa strane Malog brda ka Rogamima, kaže Vučinić, potrebna je reakcija nadležnih.

"Na tom velikom platou je suština da se spriječi dalja ekspanzija divlje gradnje. Tražimo da se jedan dobar dio, napravi bufer zona, jastuk zona, predlažemo da se tu napravi centralna škola, vrtić, Dom zdravlja, sportski tereni....Neka zauzme 200 hiljada kvadrata, da se napravi zona koja će spriječiti dalju uzurpaciju, a iza te zone ka brdu, neka ide zelenilo, da bude zaštićeno, kao Gorica, kao Ljubović i to je to...”, priča Vučinić.

Predlažu da se oko cijelog Malog brda izgradi šetačku staza, koja bi bila dugačka otprilike deset kilometara. Sada su u fazi formiranja nevladine organizacije, koja će se boriti za njihove interese.

"Bolje da se ovo rješava, nego mi sami da uzmemo to u svoje ruke, jer ako mi budemo uzimali stvar u svoje ruke, mi ćemo to revolucionarnom metodom”, zaklučuje.