Matija Delić ponovo uzeo svjetsko srebro, primljen na jedan od najboljih univerziteta na svijetu

Delić na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj 19. i 20 jula ponovio prošlogodišnji uspjeh

47223 pregleda 2878 reakcija 86 komentar(a)
Delić, Foto: TV Vijesti
Delić, Foto: TV Vijesti

Crna Gora će pobijediti znanjem, jer jedino znanje daje šansu da budemo jednaki sa drugima

Ovu ohrabrujuću poruku nedavno je premijer uputio crnogorskoj javnosti iz Londona. A da Crna Gora već pobjeđuje znanjem pokazuju uspjesi koje niže mladi Nikšićanin Matija Delić. Matija je na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj 19. i 20 jula ponovio prošlogodišnji uspjeh i osvojio srebrnu medalju.

“Bili smo dosta prijatno iznenađeni ponavljanjme srebra od prošle godine. Meni je lično drago što sam našao vremena da izdvojim za pripreme. Jer opet, jako volim ova takmičenja, jako volim matematiku, i drago mi je što me neke druge generične obaveze nijesu spriječile da ponovim uspjeh”, kazao je Delić.

Novim srebrnim odličjem, Matija je pokazao da njegovo srebro i pozicija drugog matematičara na svijetu nijesu bile sučajnost, već konstanta i realnost, kao što je egzaktna nauka kojom se bavi. A ova Olimpijada, kaže Matija, po mišljenju svih učesnika, bila je jedna od najtežih u skorašnjoj istoriji.

“Bio je vrlo redukovan komitet za izbor šort liste. To je lista predložnih problema od kojih biramo najbolje za samo takmičenje, tako je bio redukovan I komiteta za izbor zadataka za takmičenje, i onda je tu došlo do nekih odstupanja, u odnosu na ono što inače imamo. Opet, uprkos svemu tome, meni se svidio IMO. Bilo je par dosta interesantnih problema, par možda malo neprikladnih, ali to daje šmek ovim takmičenjima”.

Ovaj mladi matematčar, između dvije srebrne medalje, primljen je na jedan od najboljih univerziteta na svijetu.

“Dobio sam ponudu da studiram od Pristona, Harvarda i MIT (Institut tehnologije Masačusetsa). Tu je bila malo teška odluka, ali na kraju sam se odlučio za MIT. Ipak je MIT u svijetu matematike najcjenjeniji i od njih najveći istraživački univerzitet. Iz MIT je izašlo najviše akademika iz svijeta matematike i prirodnih nauka, inžinjerstva i sličnih oblasti. Kako je školovanje u Americi dosta skupo, MIT je bio jako velikodušan i meni su pokrili 80 od 85 hiljada dolara godišnje koji su procijenjeni troškovi, koje ja sigurno ne bih mogao sam da nađem”

Davno je rečeno da je ulaganje u znanje, ulaganje u budućnost. Matija je uradio što je do njega. Sada je na državi Crnoj Gori da osim protokolarnih izjava, na put među najbolje, Matiju ispratiti i sa finansijama koje mu nedostaju.

Bonus video: