Popović Samardžić: MFSS prema zdravstvenim radnicima vodi politiku kontinuiteta, nema pomaka

Dodala je da imamo zdravstvene ustanove u kojima fali ljekara i gdje nema kadra koji može da nadomjesti prazna mjesta na brojnim specijalističkim ambulantama, pa se zbog toga boji da će se Crna Gora suočiti sa scenarijom kakav je imala Rumunija

4491 pregleda 945 reakcija 16 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Svaka partija obećavala je puno u vezi rješavanja tog famoznog pitanja hoće li ljekari Crne Gore biti prepoznati zakonom o zaradama u javnom sektoru i svi su se složili sa tim, međutim godinu dana kasnije stojimo na istom mjestu I ništa se nije promijenilo.

To su u jutarnjem programu "Boje jutra" kazale doktorice Milena Petrović i Milena Popović Samardžić iz Sindikata doktora medicine.

Popović Samardžić kazala je da u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja (MFSS) ne uočavaju razliku u odnosu na prethodno ministarstvo i da su razočarani.

"Politika koju sadašnje MFSS vodi je politika kontinuiteta u odnosu na zdravstvo i zdravstvene radnike. Politika kontinuiteta sa prethodnom vladom i ne uočavamo razlike ni pomake. Crna Gora je jedina zemlja u Evropi u kojoj su, u trenutku kada se vodi nacionalni projekat kakav je imunizacija i vakcinacija, zdravstveni radnici zakinuti za svoja prava koja proizilaze iz kolektivnog ugovora, štedi se na njima, ne isplaćuju se sredstva koja treba da se isplaćuju na jednom ovakvom projektu kao što je imunizacija", istakla je Popović Samardžić.

Dodala je da imamo zdravstvene ustanove u kojima fali ljekara i gdje nema kadra koji može da nadomjesti prazna mjesta na brojnim specijalističkim ambulantama, pa se zbog toga boji da će se Crna Gora suočiti sa scenarijom kakav je imala Rumunija koju je napustilo 12 000 ljekara za samo pet godina, nakon čega su povećali 100 odsto zarade ali je bilo kasno.

Povukla je paralelu sa Njemačkom gdje, kako kaže, svaki peti euro ide na zdravstvo, što znači da se 20 odsto njihovih ukupnih rashoda odnosi na zdravtsvo, dok je kod nas to samo 10 odsto.

"Naši zahtjevi su na čekanju što dovodi do porasta frustracija među ljekarima i sve više kolega zahtijeva da se stupi u neku vrstu bojkota rada, da ono što nas najviše obeshrabruje je da će građani biti ti koji ispaštaju kad se krene u radikalne poteze na koje ćemo biti prisiljeni", navodi Popović Samardžić.

Puna kapa u čaši je što se ne isplaćuju nadoknade za zdravstvene radnike koji rade na vakcinaciji, jer ih, tvrdi, ne vide kao nacionalni interes.

Bonus video: