Kadović: Škole su spremne, da li će školska godina početi 1. septembra zavisi isključivo od IJZ

"Mjere Instituta za javno zdravlje ne možemo da korigujemo zato što su to mjere koje na kraju donosi Vlada, koja je naš poslodavac, i mi te odluke moramo da poštujemo", rekla je Kadović

8767 pregleda 33 reakcija 9 komentar(a)
Kadović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Kadović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Škole su spremne za početak školske godine, kazala je u Bojama jutra na TV Vijesti državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Kadović.

Na pitanje hoće li školska godina sigurno početi 1. septembra odgovorila je da se nadaju da hoće, ali da to, kao i dužina trajanja časa, zavisi isključivo od preporuka Instituta za javno zdravlje (IJZ).

"Preporuka je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da škola počne 1. septembra, a da časovi traju 45 minuta, ali će preporuke o tome donijeti Institut za javno zdravlje, na osnovu epidemiološke situacije", istakla je Kadović.

Ona je dodala da su škole pripremile smjene za obje varijante - časove od 45 i časove od 30 minuta.

"Kako su građani u neizvjesnosti, tako smo i mi, zato što informacije dobijamo od Instituta za javno zdravlje, a oni ne mogu sigurno u ovom trenutku sada znati kakva će biti epidemiološka situacija za sedam dana", kazala je Kadović.

Ona je rekla da se iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nadaju da će časovi trajati 45 minuta, ali ako to mjere budu zahtijevale prihvatiće da traju 30 minuta.

Navodi da će ostati pri stavu da odjeljenja treba da pohađaju časove u kompletu.

"Mjere Instituta za javno zdravlje ne možemo da korigujemo zato što su to mjere koje na kraju donosi Vlada, koja je naš poslodavac, i mi te odluke moramo da poštujemo", rekla je Kadović.

Poručila je da će zaražena djeca će, pratiti nastavu onlajn, dok će ispitivanja biti organizovana u školi.

"Procjena je da će zaražena djeca biti odsutna nekih 14 dana, tako da je to gradivo koje će moći da nadoknade", kazala je Kadović.

Rekla je da neće biti kombinovanog modela školovanja.

"Ili će djeca ići u školu ili će biti onlajn nastave", istakla je Kadović.

Prema podacima koje su prikupili od roditelja, od 95.000 đaka osnovnih i srednjih školo, oko 4.400 bilo je zaraženo koronavirusom.

"To su vrlo optimistični podaci, ali to nisu zvanični podaci Instituta za javno zdravlje", kazala je ona.

Direktori škola su, po riječima Kadović, već početkom avgusta počeli obilazak obrazovnih ustanova zbog priprema.

"Naši prosvjetni radnici su prekaljeni znalci svoga posla, tako da se oni izuzetno dobro nose sa svim izazovima, a to su najbolje pokazali kad je počela epidemija koronavirusa", rekla je Kadović.

Podatke o procentu prosvjetnih radnika koji su vakcinisani nemaju, nego je to dio medicinske dokumentacije koja je tajna. Ističe i da se ministarka Vesna Bratić vakcinisala, te time podržala vakcinaciju.

Bonus video: