Plaže na ušću Bojane nema

"Treba angažovati ronioce iz Bijele, našu ekipu, da se dogovore crnogorska I albanska strana da se snimi dno Bojane, od Skadra pa nadolje"

5399 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Plaže na ušću Bojane nema, a nema je ni ispred plazžog bara gdje su prije mjesec bili postavljeni suncobrani I ležaljke,

"Ispred ove plaže bilo je nekih 15 do 20 metara pijeska. Mi smo imali jedan broj suncobrana ispred. Jedan dio plažnog bara smo uklonili zbog bezbijednosti, tako da je pred nama ponovo neizvjestan period", kazao je Bojan Đakonović iz HTP Ulcinjska rivijera.

Iz NVO sektora ocjenjuju da resorne institucije problemu erozije na Adi nijesu pristupile ozbiljno, te da konkretnih mjera na zaštiti ostrva još nema dok vremena ponestaje.

"Treba angažovati ronioce iz Bijele, našu ekipu, da se dogovore crnogorska I albanska strana da se snimi dno Bojane, od Skadra pa nadolje. Imam informacije da je na pojedinim mjestima Bojana zatrpana raznim aparatima, šutom, koji ometa protok rijeke. Ometanjem protoka Bojane ometa se I priliv sedimenata", kazao je Dželjalj Hodžić.

Iz Ulcinjske rivijere podsjećaju da postavljanjem napera nije bila predviđena zaštita plaže kod ušća, već samo ispred objekata, od kojih su zimus neki nestali

"Još jedna takva zima ne bi dozvolila da sledeće godine uopšte razmišljamo o turizmu ovdje. Moramo misliti o kompletnom područiju, tako da se mora uraditi nešto da se zaštiti cijelo ostrvo", kazao je Đakonović.

U civilnom sektoru su skeptični da će se nešto ozbiljno uraditi.

"Ujedno bih zamolio sadašnju vlast, koja se hvalila da će postaviti eksperte na pojedinim mjestima, da se oglase koji su to eksperti- imenom I prezimenom, koji znaju da štite i cijene vrijednosti obale Ulcinja, koji svakim danom sve više nestaje", kazao je Hodžić.

Hodžić je uputio dopise čelnicima Ministarstva ekologije, Morskog dobra i Opštine da hitno počnu sa zaštitom Ade, jer kako navodi, kasno će biti na zimu.

Bonus video: