Funkcioneri u srce NP došli i parkirali vozila; Mrdak: Ipak, poruke koje su poslali treba doživjeti kao iskrene

"Ne vjerujem da je urađeno namjerno. Mislim da je ovo samo neka uvriježena praksa koja postoji i koju treba da ukazujemo da se promijeni"

30816 pregleda 340 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak kazao je da ga je sramota što su ekološki aktiviste iz NVO "Breznica" Milorad Mitrović i Huesin Pajević saslušavani zbog performansa na platou kod Crnog jezera na Žabljaku, nekoliko minuta prije početka posebne sjednice Skupštine Crne Gore posvećene jubileju - 30 godina proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

"Sramota me što se ovo desilo i nisam mogao da vjerujem. Stvarno me sramota. Kada sam čuo da su uhapšeni, rekao sam da ne mogu to da shvatim", rekao je Mrdak večeras u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti.

Mitrović i Pajević su obučeni u bijele kombinezone i s gas-maskama, tri puta ručnom vazdušnom sirenom izrazili nezadovoljstvo stanjem ekologije i raširili transparent na kojem je pisalo "30 godina kasnije, a tek smo na početku".

"Vidjeli smo se i razmijenio sam par rečenica sa kolegom Mitrovićem. Vidio sam i pročitao transparent i rekao sam živa istina", kazao je Mitrović.

Na pitanje da li su predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog i urbanizma prošetali ili kolima došli do Crnog jezera, odgovorio je:

"Mi iz ministarstva ekologije smo bili u električnom automobilu. Pokušavamo da ne budemo licemjeri da na televiziji pričamo jednu priču, a da radimo potpuno deseto".

Na pitanje urednice emisije Aleksandre Mudreše, da li je šetnja od 300 metara prevelik izazov za većinu i da li je vidio sva vozila parkirana u srcu Nacionalnog parka naveo je:

"Ne vidjeli, već komentarisali i znali do čega će da dođe. Ovo nam je slika u medijima za dva dana", rekao je Mrdak.

vozila Crno jezeo
foto: Privatna arhiva

Izvršna direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica Jovana Janjušević kazala je da su snimci sa Crnog jezera "slika i prilika ekološke države i ekološke svijesti onih koji trebaju da dovedu našu zemlju do prava".

Na to je Mrdak pitao Janjušević "ko treba da te ljude osvješćuje, vi ili ja ili zajedno."

"Zajedno", odgovorila je Janjušević.

"Onda smo i mi i vi omanuli", odgovorio je Mrdak.

vozila Crno jezeo
foto: Privatna arhiva

Biolog Vuk Iković iz organizacija KOD upozorio je Mrdaka da je on ipak prvi čovjek u državi zadužen za ekologiju i da ne "prebacuje loptu" na NVO sektor.

"Prihvatio sam se ovoga ne zato što je lako, nego zato što je teško".

Na pitanje ko je dozvolio da sva vozila uđu u srce nacionalnog parka, Mrdak je odgovorio:

"Ja nisam učestvovao u određivanju ko smije, ko ne smije i kako će da izgleda to".

vozila Crno jezeo
foto: Privatna arhiva

Na konstataciju "da ne smije niko osim dostavnih vozila, jer je to prva zona zaštite", odgovorio je:

"Ajde da budemo pošteni i da se ne zgražavamo nad tim stvarima".

vozila Crno jezeo
foto: Privatna arhiva

Na pitanje kako da građani dožive poruke koje su se čule od ljudi koji su vozilima došli do srca nacionalnog parka, Mrdak je odgovorio:

"Mislim da ih treba doživjeti kao iskrene. Ne vjerujem da je urađeno namjerno. Mislim da je ovo samo neka uvriježena praksa koja postoji i koju treba da ukazujemo da se promijeni", rekao je Mrdak.

Bonus video: