Nijedan od predsjednika tri opštine nije na čelu izbornih lista DPS: "Šalju poruke da su ušli u reformski zahvat..."

Iako tek predstoji borba za glasove, politički analitičar Dragiša Janjušević u ovom trenutku predviđa da bi samo u jednoj opštini moglo biti veće neizvjesnosti

16068 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ilustracija, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Iako je vladajuća većina planirala odlaganje lokalnih izbora u tri opštine 5. decembra i njihovo spajanje s izborima u ostalim gradovima na proljeće, zbog mimoilaženja Građanskog pokreta URA i ostatka vlasti oko amandmana Socijalističke narodne partije (SNP), sinoć su povučene izmjene zakona o lokalnoj samoupravi.

Opozicija, koja je bila protiv izmjena, nazvala je ovu situaciju nerealnom.

To znači da će se 5. decembra glasati na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici.

Povezani članci

12. Novembar 2021.

U Cetinju, Mojkovcu i Petnjici će se glasati 5. decembra

U Prijestonici je u trci osam izbornih lista, a prije četiri godine bilo ih je deset.

Vlast vrše Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD), a Demokratski front (DF) ne učestvuje na izborima jer nisu predali listu.

Socijaldemokratsku partija (SDP) kao i 2017. predvodi Nikola Đurašković, a Staru gardu Liberalnog saveza Goran Vušurović.

Prema nezvaničnim infomacijama, u DPS su se do kraja lomila koplja oko toga ko će biti nosilac i na kraju je prevagnulo da to bude predsjednik Opštinskog odbora Miloš Ražnatović, a drugi na listi je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

U Mojkovcu se za 31 odborničko mjesto bori šest lista, dvije manje u odnosu na prošle izbore. I u ovoj opštini, gdje pravo glasa ima 6. 765 birača uglavnom su promijenjeni nosioci izbornih lista, a neke partije ovoga puta ne nastupaju samostalno već u koalicijama.

Tako SD ide zajedno sa vladajućim DPS i Liberalnom partijom, a predvodi ih Predrag Smolović a ne predsjednik Opštine Ranko Mišnić. Ni SNP neće nastupiti sam već u koaliciji sa DF i Radničkom partijom, a nosilac liste je odbornik DF Vesko Delić. URA je jedina ostala vjerna ranijem nosiocu Iliji Ašaninu a Demokratsku Crnu Goru (Demokrate) predvodi doktorica Tatjana Simić. Na izborima u Mojkovcu ne učestvuje SDP.

Na izborima u Petnjici učestvuje sedam partija i to Bošnjačka stranka (BS), Demokrate, vladajući DPS, SD, SDP i Stranka pravde i pomirenja. Ovdje nema URE kao ni DF. Demokrate nisu mijenjale nosioca pa je prvi na njihovoj listi poslanik Albin Ćeman. Sa druge strane, predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović više nije na čelu liste DPS, već doktor Erol Muratović. Adnana Muhovića koji je iz BS prešao u Stranku pravde i pomirenja zamijenio je Ervin Duraković. I u Petnjici se bira 31 odbornik, a pravo glasa ima 6.241 građanin.

To što su se partije mahom opredijelile za nove nosioce politički analitičar Dragiša Janjušević tumači kao novi impuls na političkoj sceni, posebno odluku da nijedan od predsjednika tri opštine ne bude na čelu izbornih lista DPS.

"Šalju poruke koje imaju za cilj da pokažu javnosti da su oni ušli poslije parlamentarnih izbora u jedan stranački reformski zahvat koji bi trebalo da ima neki svoj tok do narednih parlamentarnih izbora", istakao je Janjušević.

Iako tek predstoji borba za glasove, Janjušević u ovom trenutku predviđa da bi samo u jednoj opštini moglo biti veće neizvjesnosti.

"Možda u Mojkovcu bude ta neka mrtva trka i ta neka neizvjesnost do kraja", rekao je Janjušević.

Bonus video: